pátek 25. září 2020

"SOCHAŘSKÝ PARK"

 

Při našem výletování do podhúří Beskyd občas zajedeme do Sochařského parku v Těrlicku - Hradišti, kde jsou na louce umístěné sochy z mezinárodních sochařských sympozií konaných v hornickém muzeu Landek. První umístění vzniklých soch se datuje v roce 2002 v oblasti Horního Dvoru v Hradišti. Oficiální vyhlášení Sochařského parku proběhlo v roce 2009, organizátorem těchto sympózií je předseda spolku, sochař Martin Kuchař. Sochařského sympózia se zúčastňují sochaři nejen z Česka, ale i z Číny, Japonska, Gruzie, Polska, Brazílie Iránu, Ruska, určitě i z jiných dalších zemí, leč pouze o těchto výše zmíněných mám informace. První návštěvu Sochařského parku jsem zachytila fotoaparátem v říjnu 2016 na ještě starém místě odkud byl krásný pohled na Těšínské Beskydy.

 
 
Jak vidno, nebyla jsem tam sama, možná si návštěvníci mého blogu vzpomenou, měla jsem tyto fotografie a zmínku o Sochařském parku na starém blogu. 




Při naší jedné návštěvě jsme byli svědky dodatečného focení novomanželů, v parku se konají svatební obřady.



Názvy soch, rok vzniku i autoři jsou uvedení přímo na malé tabulce u sochy a pak na orientační tabuli u vchodu do parku. Bohužel, nově jsem nezachytila a starou vymazala.

Sloní kel poslouží za pěkného počasí i jako lavička.


 V roce 2018 byly sochy přestěhovány na nové místo, pod Babí horu v Hradišti, kde býval starý hřbitov datující své počátky do 11 - 12 století. Toto datum však není ve skutečnosti prokazatelné, snad dokonce zde byli pochováni Švédští a Císařští vojáci, kteří zemřeli při krvavé potyčce. Co však je prokazatelné je datum 1718, kdy zde byl pohřben majitel zdejšího panství Jindřich Wilhelm Cardinal. V roce 1805 pak Císařští vojáci vracející se po porážce u Slavkova, kteří zde byli pochování podlehnuvši moru. Dochovává se také zmínka o novém majiteli velkostatku Jerzy Gochovi, který založil nový hřbitov v roce 1857 u prostřed vznikající nové vesnice. Ať už to je jakkoliv, starý hřbitov zarostl nejen stromy, ale také keři. Po dlouhých letech bylo toto místo označeno jako vhodné pro založení nového Sochařského parku v Těrlicku - Hradišti. Sochy zde byly přestěhované a já mohu říct, že toto místo je dobře vybrané.Sochy a stromy tam vytvářejí společně kouzelné prostředí a klidnou atmosféru s bonusem krásného výhledu po krajině.

Toto již jsou fotografie z roku 2020 a co se počtu soch týká tak k původním 23 je zde o 8 více z posledního mezinárodního sympózia konaného v Těrlicku v roce 2018.

Nově jsou zde i lavičky a tak návštěvník zde může setrvat déle, věřte, že je na co se dívat a kochat se pohledem nejen na sochy, ale i na krajinu.



 

Umělecký kovář, který se sympózia zúčastňuje pan Jan Guziur vytvořil do nového parku na památku zesnulých tři kříže.








Poslední ohlédnutí a míříme k lavičce "slonímu klu", byla neděle 20. září, teplo a dnes o týden později bez jednoho dne je chladno a deštivo. Všem, kteří jste dočetli až do konce přeji pohodové dny prožité ve zdraví.





21 komentářů:

  1. ...zdravím Marti a mám dotaz jak se z Těrlicka k tomu parku dostanu,odkud se zajíždí??díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K parku se dostane dvěma způsoby, při cestě od přehrady do Těšína - myšleno kolem benzínové pumpy - směr Český Těšín a v Kostelci zbystřit na úrovni kostela je odbočka v pravo a ta zavede až k parku. Na mapě se jedná o 6,5 km ze zastávky Těrlicko střed.
      My jezdíme tou druhou cestou - ne na Těšín, ale směr na Třanovice - po odbočení na Třanovice projedeme asi 2km a je ukazatel Hradiště Sochařský park. Raději se Johanesi podívej na mapu, nejsem dobrý navigátor.

      Vymazat
    2. ...díky moc,pochopil jsem...

      Vymazat
  2. Musela to být nádherná vycházka.Ta historie je taky moc zajímavá.Líbí se mi ty tři kříže na památku pohřbených.
    Marti,přeji krásný víkend-i když protivně deštivý ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká procházka. Ani jsem netušila, že na Těrlicku v parku je tolik soch. Je to paráda!

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Marti, díky za nádhernou fotoreportáž. Posílám odkaz vnučce, aby věděla, kam si udělat výlet.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, soch je tam opravdu hodně, ale ne všechny se mi líbí, nemám ráda to moderní umění.

    OdpovědětVymazat
  6. Při tak pěkném počasí to byl parádní výlet. Soch je tam opravdu hodně, některé jsou zajímavé, líbí se mi lavička ze sloního klu. Zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda, že je to tak daleko, sochy se mi líbí. Zdravím a nemaroďte!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Soch je tam hodně, ne každá se musí líbit, ale přehled umění člověka je to zajímavý. Prostě zvláštnost, která stojí za prohlídku, zvláště při lepším počasí. Díky za procházku alespoň pro mne virtuální.♥

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji vám všem za komentáře. Všude je u nás krásných míst a je dobře, že se na svých blogách o nich zmíníme. Pokud dáte do vyhledávače Sochařský park Těrlicko, můžete se dopátrat více.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, já jsem u tebe už četla na starém blogu o tom parku a možná si vzpomínáš, radila jsi mi, jak se tam dojede. My jsme tam s přítelem zajeli, našli jsme to docela dobře, jeli jsme od Kostelce. Prošli jsme si to, mám to také nafocené a celkově řeknu, že ať se někomu ty sochy líbí nebo ne, je to pěkné místo, dobrý cíl menšího výletu. Díky za tip, tzkových míst není mnoho. Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Zajímavé umění, každý si najde to, co se mu líbí. U mne zvítězil "Sloní kel", ten byl pro mne nejsrozumitelnější a taky praktický. Díky za prohlídku...

    OdpovědětVymazat
  12. Takové výstavy pod širým nebem se mi moc líbí. I krajina kolem je nádherná, moc hezká reportáž!

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, krásné fotky z přírodního sochařského parku. Pokud ještě někdy zavítám do vašeho kraje, určitě se tam zajdu podívat.

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavé místo, màm ráda spojení krajiny s uměním, jen pro nás z ruky, třeba někdy zavítáme.

    OdpovědětVymazat
  15. Slonní kel jako lavička? To je smutné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko,co je na tom smutného,víš jak mě bodlo, že si mám kde odpočinout, chodím o francouzských holích. Je tam také křeslo, pro jednoho a také pro dva, vše vytesané obdobně jako kel. Kdyby nechtěli, tak to nenechají při zemi, nově jsou tam lavičky. Nejsou ze dřeva, ale z obdobného materiálu co sochy. Než se to vše obejde a pokochá se výhledem do krajiny uplyne mnoho času a tak posezení přijde vhod.

      Vymazat
  16. Opět vám všem děkuji za návštěvu a případné komentáře.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat