pondělí 6. ledna 2025

"BÁC, NEBO BÁČ ? "

 Kdo to ví, odpoví, každopádně jsme si na Báci, či Báči moc pochutnali. Už dlouho jsem chtěla tento recept vyzkoušet. Sladkého bylo dost, co tak změna, včera jsem narazila v časopise při luštění křížovky na Bác. Recept čerpán ze zdroje:

Snažila jsem se držet receptu, malá změna byla u mouky, namísto hrubé, kterou vlastně už delší dobu nekupuji, jsem dala 50g krupice a 50g hladké mouky. Vůbec se nic nebude dít, když dáte celou dávku polohrubé což značí 500g. Škvarky jsem získala vyškvařením slaniny a namísto oleje dala lžící sádla získané vyškvařením slaniny. Zbytek sádla posloužil na vymazání plechu. Jo a mák jsem vynechala, polovinu těsta jsem na plechu před pečením posypala kmínem. Jinak kdo rád více česnekové, může přidat celou paličku, tak jako já, aspoň budete mít jistotu, že k vám nepřijdou upíři ☺

Paradoxem je, že si manžel dnes přál k obědu k plánované zelňačce jako druhé jídlo palačinky. Nic jsem neříkala a na ty palačinky těsto připravila, já je totiž nemusím na rozdíl od něj ☺ Vždy jej připravím aspoň hodinu před samotným pečením. Když manžel viděl, že se ještě něco chystá a má to být slaný koláč, začal točit káču, že ty palačinky dnes být nemusí. Ucítil totiž tu vůni linoucí se z kuchyně ☺a jak byl koláč v troubě rezignoval úplně. Palačinky na večeři, když to tak v celém bytě voní, dám si Báč, nebo jak se to jmenuje ☺ ☺ ☺ to bylo řečí, že chce palačinky.


Nakonec si pochutnala i dcera, loudila na mě koláč i naše Aby, ale ani ty její krásné oči se mnou nehnuly.
Kus koláče si odnesla dcera domů, kousek vezmu zítra kolegyni do klubu a zbytek mě přijde k chuti určitě k večeři, když bude mít manžel ty jeho oblíbené palačinky. Obávám se jeho očí, jak bude na mě loudit Báč, no budu neoblomná a v nouzi udělám bác.☺ Nebyla bych to já, abych dnes i při tom vaření a pečení, co není pro mě žádné trápení, když se chce a to mě se chce snad pokaždé, něco navíc krom vaření nevyfotila. Padla mě do oka váza, kterou jsme dostali od vnuka a jeho slečny pod stromeček. Pamatoval si , že ta stará už dosloužila a byl jednou problém, když se u nás sešlo více květin kam je dát. Momentálně nemáme doma žádné květiny, ale manžel mě včera koupil ananas, tak za mého zpěvu olé, olé kupte mě zas ananas, jsem vše nakombinovala a zvěčnila ☺☺☺Vzpomínáte si na tu písničku někteří☺?
https://www.youtube.com/watch?v=n3v9r2YkDw8

Stím vařením je to tak, vařím a peču "ráda", zvláště jak mám na dva dny v plánu styk z veřejností, což značí, že půjdu jeden den na kafíčko do města s kolegyní z práce, druhý den s kamarádkou ☺a navíc zítra  jako na potvoru máme klubové odpoledne. Občas se to tak sejde, co nadělám ☺Mějte všichni pohodové dny prožité ve zdraví.









10 komentářů:

  1. Dobrý večer, přeju pěkný nový rok!
    U nás jednoznačně BÁC. Mouku dáváme hrubou a brambory vařené na loupačku strouháme najemno a nezaléváme je horkým mlékem. Promícháme je se surovinami, sádlo rozpuštěné a prochladlé, přidáme vzešlý kvásek a vlažné mléko podle potřeby. Jinak česnek, sůl a majoránku podle chuti, škvarky nemleté, nejvýše sekané (ty kousky jsou tam moc dobré). Pekáč vymažeme sádlem a ničím nevysypáváme. Před pečením mákem posypeme jen na povrchu. Většinou se u nás přikusuje k zelňačce, bramboračce nebo hrachové či čočkové polévce. A pak taky k čaji nebo jen tak. Za nás je to dobrota a každá kuchařka má bác trochu jiný. A když se peče, voní až ven :-)
    Ještě moc děkuji za recept na červené zelí u svatomartinské husy - je to veliká dobrota a vařila jsem ho už několikrát s velkým úspěchem.
    Krásné dny přeju Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Marti, ty mě zkoušíš, viď, s těmi deky u mouky to nějak nehraje!
    Jinak tohle neznám a ráda vyzkouším.
    Jak je někde česnek, jdu do toho. Chudáčci upíři.
    Pa a měj se báječně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hraje milá Jiřinko, po 50 gramech mouky hladké a krupice jsem přidala ke 400g polohrubé
      Celkem mouky bylo potřeba 500g🍀

      Vymazat
  3. Jéje! Neznám, ale zkusím. To nám bude chutnat. Díky za inspiraci.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Recept neznám, ale po bramborovém salátu, který máme vždy týden, přijde taková věc určitě vhod. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tento slaný koláč neznám, ale jelikož jsem bramborová, někdy ho zkusím.

    OdpovědětVymazat
  6. Také ho zkusím, ale jak znám manžela, ten jaksi slané koláče moc nemusí. Kynuté těsto je jeho slabost, ani o pizzu a pod. nestojí. No, uvidím, v této době už jsem poněkud líná péci a někdy i vařit- ach jo. To bude věkem.☺

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, v první chvíli jsem byla nadšená, ale pak jsem si všimla toho droždí 😂 No nic, takový bramborák je také dobrý. Zdravím, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
  8. Báč, bác, hluchec, kynutá bramborová buchta ... klasika hlavně kolem Plzně, Klatov.... u nás se dávaly 3 syrové a 3 vařené brambory, mám pocit, že mouka jen hrubá a tatínek nikdy nechtěl mák. V zimním období bramboračka a bác snad každý druhý pátek k obědu. Nekrájel se, trhal a okraje se peroutkou omastily...musím udělat, děkuji za připomenutí... škvarky nemám, ale trochu uzeného se tu najde ....ve studeném koláči pak lépe vynikne chuť ...prostě česnekem a majoránkou nešetřit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TeĎ jsem si prohlédla fotky a musím kuchařku moc pochválit, přesně tak vypadal báč od maminky a krom bramboračky k němu dělala i salát z kysaného zelí, ten se k němu hodil úžasně... to byl oběd plný vitamínů....Alena, rodačka z Plzně

      Vymazat

"BÁC, NEBO BÁČ ? "

 Kdo to ví, odpoví, každopádně jsme si na Báci, či Báči moc pochutnali. Už dlouho jsem chtěla tento recept vyzkoušet. Sladkého bylo dost, co...