pondělí 23. srpna 2021

" KNIHY"

 Kniha - přítelkyně, která nikdy nezklame a dobrá kniha o to více.Tou byl poslední - IV. Křišťálového klíče - Hejnické panství od mého oblíbeného spisovatele Vlastimila Vondrušky.

V závěrečném dílu tetralogie se vrací Falknovská huť částečně zpět do vlastnictví rodu Heřmanů, ačkoli je to v časech, kdy se severočeskému sklářství už nevede zdaleka tak dobře jako dříve. Jednotliví členové rodu pokračují v tom, co započali, a jak už to tak bývá, ne všem se daří. Zalitovala jsem, že není další pokračování. Historické romány od pana Vondrušky se čtou jedním dechem, jsem zvědavá jak se bude číst satirický román "Strana štěstí", který stále posouvám "na později" a možná mám obavy zbytečné, že to nebude až tak to pravé ořechové. Nevím, možná pan Vondruška překvapí.   

S laskavým a humorným nadhledem vypráví o nové politické straně, která díky geniálnímu nápadu vyhraje volby a začne vládnout. Vtipné situace, dovedené často až k absurdní nadsázce, vzdáleně připomínají české Zvonokosy. Ať již jde o…
 Nicméně vše jistila dobrá česká detektivka, která nemá s dávnou historií nic společného. I když pár let zpět se kriminalisté přece jenom vrátili, než dopadli pachatele.

První díl trilologie od Sofie Caspari V zemi korálového stromu mám dá se říct již přečtený a mohu vřele doporučit. Již jsem si v knihovně objednala další - Laguna plameňáků a určitě dojde i na třetí knihu z této triologie Píseň vodopádů.

Příběh začíná v roce1863 hlavní hrdinky Anna a Viktoria se poznají při plavbě do Argentiny, kam cestují za svými manžely. Viktorie je bohatá a její manžel má usedlost na severu Argentiny. Annina rodina naopak očekává, že v Argentině na ně čeká lepší budoucnost než v Německu. Cesty obou dívek se po připlutí do Argentiny rozdělí.Knížka je opravdu plná děje , velice dobře se čte , rozhodně to není sladká romantika, spíš bych ji zařadila mezi dobrodružný román pro ženy.

Díky blogům, které navštěvuji dostávám tak tipy na knihy a na jednom jsem se dočetla, že spisovatel pan Jan Bauer píše stejně pěkně jako pan Vondruška. Objednala jsem v knihovně od doporučeného spisovatele knihu - Vražedná mše a Prahu rdousí strach.  

Abych tu nenaháněla strach a obavy, mám objednanou knihu od Ireny Fuchsové, která určitě nezklame.
Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví

                                        



13 komentářů:

  1. Marti, já jsem právě dočetla Křišťálový klíč III. díl. Pustila jsem se do čtení s obavou, protože mi paní knihovnice říkala, že podle čtenářů to prý už není ono. Naopak i tento díl se četl jedním dechem. Těším se na čtyřku. Knihy Jana Bauera se také dobře čtou. Stejně tak i Irena Fuksová, tam se zase člověk nasměje. Tak pěkné čtení....

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé tipy. Moc ráda bych si něco přečetla od pana Vondrušky. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Asi zajímavé čtení, tyhle knihy neznám, ale vím o panu Vondruškovi a ráda bych něco od něho zkusila.Zatím mám rozečteno doma svoje, ale na podzim zkusím zase zajít do knihovny. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Pár knih od pana Vondrušky jsem přečetla. Stranu štěstí také. Tentokrát jsi se trefila tak trochu i do mého vkusu, trilogii S. Caspariové jsem četla už docela dávno, ale líbila se mi moc. Na knihy I. Fuchsové se poptám při další návštěvě knihovny. Marti, díky za tipy na pěkné knihy 😀🌻

    OdpovědětVymazat
  5. Křišťálový klíč mám připraven ke čtení, zatím na mě čeká :) Děkuji i za další tipy.
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé tituly.Vondrušku čtu ráda ai další autoři nejsou pro mě neznámé.Bohužel si na tituly nepamatuji,mám vše ve svém čtenářském deníku a ten jsem půjčila vnučce.Je to také velká čtenářka,z mých vnoučat asi jediná.
    Marti,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Vondrušku čtu ráda. I ostatní Tebou uvedení autoři nejsou pro mne neznámí, ale zrovna tyto tituly jsem nečetla, takže píšu si na seznam do knihovny.
    Díky za tipy a měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, z uvedených knih jsem nečetla žádnou, takže děkuju za inspiraci na zimu. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, kniha = přítelkyně, která nikdy nezklame, ale také se říkalo: Řekni mi co čteš a já ti povím, kdo jsi. ☺

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavý výběr knih. Nečetla jsem žádnou z nich, ale věřím, že je to pěkné čtení. Zvlášť ty historické mě zaujaly. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Věřím,že jsi vybrala pěkné knihy ke čtení. Já nějak poslední dobou nečtu. Nemůžu se soustředit.Historické knihy doporučím synovi.
    Marti,přeji Tobě i manželovi krásný víkend ☺

    OdpovědětVymazat
  12. Poslední dobou už toho moc nečtu, spíš nárazově, ale hodně knih jsem přečetla a autory některých jen tak přelétla, takže z paměti mi vypadli. Recenze čtu ráda, obsah některých mi připomene, že v dobách dávnějších jsem knihu četla. Díky.

    OdpovědětVymazat
  13. Nejvíc by mě zaujala knížka Kříšťálový klíč. Zajímavá nabídka.

    OdpovědětVymazat