středa 17. listopadu 2021

" ADOŠOV"

 

Kdo z vás pátrá v paměti kde se město Adošov nachází, musím vás zklamat. Adošov je rybník kousek za našim městem. Je to rybník soukromý a slovy rybářů jedná se o 6ha revír a výhradně je určen ke sportovního rybolovu - "Chyť a pusť."Revír vznikl před padesáti léty a sloužil jako zdroj vody pro důlní činnost.

 Vlivem důlních činností se propadl a rozlil se do okolního lesu. Dost často vyhledáváme klidná místa a ta u rybníků v našem okolí jsou. Autem jsme k rybníku úplně nedojeli, ale dá se. My jsme se chtěli hlavně projít, byl krásný den, neděle 31. 10. Zvu vás na malou procházku kolem rybníka.
Natočila jsem i krátké video ...
Zůstali jsme chvilku stát okouzlení zvuky přírody, dokonce i to kokrhání kohouta nás dostalo. Mít tak místo na sezení na malé lavičce, to už by byl luxus, na meze už nejsme stavění, tedy spíše já. Po chvilce nepohodlného sezení jsme zvolili návrat s tím, že příště zkusíme cestu k Adošovu z druhé strany.
Vozíme si sebou posezení, ale vzdálenost od auta byla více jak 1km a to jsem na otázku manžela, zda má vzít posezení aspoň pro mě zamítla. Poslední pořízení fotografií ...
Při návratu jsme se rozhodli, že se ještě podíváme k našemu druhému rybníku, kam jsme dojeli autem a vystavili tváře trochu sluníčku "D" bude potřeba nabrat do zásoby.
Mějte všichni pohodové dny prožité ve zdraví







42 komentářů:

  1. Každá vodní plocha je fajn, když se může kolem chodit na procházky. Zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, možná bude v sobotu další zastavení někde kolem vody, má být pěkné počasí. ☺

      Vymazat
  2. Marti, hezká procházka. Příroda, rybník, klid... Co víc si přát. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti,pořídila si z procházky moc krásné fotografie.I my rádi jezdíme k rybníkům.Máme jich v okolí města několik.Také je mám ráda,že je tu klid a hodně vodního ptactva.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zvláště u rybníka Adošov je plno ptactva včetně v dálce kokrhajícího kohouta, ten mě dostal. Jen ta lavička mě chyběla, tak snad z druhé strany bude. Moc toho neujdu, 2 3 km maximum. ☺

      Vymazat
  4. Ahojky Fukčárinko.
    Tohle nebude k Tvým báječným fotkám tuná. Tohle je reakce na Tvůj příspěvek v Ruži Kavárničce. Že abys věděla, ale nechce se mi to ventilovat všem tamějším.
    Snad mi rozumíš.
    Totiž Ty moc vstřícně bereš chování Beneše - " byl přímý, možná netaktní".
    No z mého pohledu se zachoval jako naprostej hulvát a zmetek. Možná spoléhal na to, že holka, pod vlivem morfinu, si to pamatovat nebude. Nina si - jako téměř jedinou věc - pamatovala právě tohle. A inu ano - šedesátiletá baba to asi pojme jinak, než 19letá holka. A neurochirurg by to měl vědět.

    Kromě toho jsem z Beneše nevymámila ani to, jak moc "špatně" ta operace dopadla. Furt žvanil jen to, že operace byla radikální. Jenže já chtěla vědět, jestli byla subtotální, nebo totální. (Při totálce odstraní celý současný nádor; při subtotálce ne. OBĚ OPERACE JSOU RADIKÁLNÍ.)
    Zkrátka z mého pohledu doc. dr. Vl. Beneše, možná už Dr. SC., zkopat do krychličky a začít od ledvin.

    OdpovědětVymazat
  5. Alko chápu tvoje rozčarování nad tehdejším chování pana doktora Beneše, muselo to být provaz šokující pro tebe i pro Ninu. V žádném případě nechci aby to vyznělo, že to tak mělo být, napsala jsem to tak jak jsem to napsala a nemyslela jsem tím nic špatného. Já s tímto panem doktorem zkušenosti nemám a jsem ráda, že ani nikdo z rodiny jeho péči nepotřeboval. Kdyby ovšem bylo nedejbože potřeba obrátila bych se i na něj jako na specialistu. Měl vás obě více informovat, komunikovat a tím pádem by možná bylo více možností. Každopádně je mi to moc líto a tím to nechci smést mé vyjádření v kavárně pod koberec máš pravdu v tom, že jinak to vezme 60.let a bába a jinak mladá holka. Proto jsem uvedla to co jsem uvedla, lékař má hledat vhodný způsob jak všechno pacientovi oznámí a také nejvhodnější způsob zásahu. Víc ti k tomu nenapíši,snad si rozumíme.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné místo a počasí vyšlo na jedničku, myslím, že to byl jeden z posledních dnů, u kterých šlo nasát ještě trochu toho tepla a sluníčka :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, doufám, že se brzo budeš moct vydat na procházku i ty. Moc hezky jsem si u tebe početla, dovedeš podat na 1 i tu potvoru covida. ☺ ♥ ☺

      Vymazat
    2. patří - dovedeš podat na svém blogu i tu potvoru covida. Přeji brzké uzdravení. ♥

      Vymazat
  7. Procházky kolem vody mám ráda. Vždycky mám pocit, že tam nabírám energii. Fotky se povedly, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, načerpat energii, to je to pravé, proč mám ráda přírodu. ☺

      Vymazat
  8. Krásné fotky. Děkuji za hezkou procházku. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikol a já děkuji za návštěvu a fajn tipy na knihy na tvém blogu. ♥

      Vymazat
  9. Krásné fotografie. Rybníky mám ráda a navštěvuji ráda i ty v našem okolí. Moc hezké fotografie. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, jak nemohu ven, zajdu k tobě na blof a kochám se přírodou. ☺

      Vymazat
    2. Písmenka mě poskakují -patří blog ☺

      Vymazat
  10. Marti, krásné podzimní fotky. Podzimní sluníčko - nádhera. ☼

    OdpovědětVymazat
  11. Marti mely jste opravdu krasny den,jsem rada ze si jeste muzete uzit trochu slunce nez prijde zima .

    OdpovědětVymazat
  12. Mám ráda vycházky k rybníkům. Taky k nim nemáme daleko.
    Ty vaše jsi moc hezky nafotila.
    Klidné dny, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Moc hezké fotografie Marti,je třeba ještě načerpat energii z podzimního sluníčka než přijde zima.Příroda je mocná čarodějka..měj se hezky,užívej si procházek...

    OdpovědětVymazat
  14. Kaleidoskop podle Hanky:
    Adošov neznám, tedy nikdy jsem tam nebyla, ale místo k procházce a pozorování přírody je to výborné. Co mě nejvíc zaujalo, je to, jak rybník vznikl(spíše to, jak je to popisováno). Mrkla jsem na mapu a ono je to mezi všemi třemi částmi obce Suchá a ze severu jsou Lazy, kde ještě do nedávné doby probíhala těžba. Těch rybníků je tam víc, ale oblast bude poddolovaná, tím pak došlo k poklesům krajiny, kde se pak vytvořily vodní plochy tak, jak to zaplnila spodní voda. Tu zastavit prostě nejde. Odborně se tomu říká "zrcadla v krajině", i na Karvinsku toho je hodně. Horníci měli odjakživa problém se spodní vodou a ten pán, co psal ty stránky, jak ses dívala, má asi představu, že takový rybník lze vypustit. Asi není "tutajší".
    Ale díky Adošovu jsem se podívala do mapy a je to podnět k přemýšlení, jak to tady v regionu je. Moc děkuji a přeji další podobné vycházky. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak,v článku soukromé rybníky je k Adosovu psáno, že nebyl vypuštěn nikdy,ale propadem se vylil do okolních lesů. Opravdu v lese se nachází více rybníků. Manžel je zdejší,rybník jim poskytl v létě osvěžení.

      Vymazat
    2. Marti, já jsem na těch stránkách byla a to, co píše nynější majitel nemusí být pravda. Že je v lese více rybníků svědčí o tom, že všechny vznikly v poddolovaném území, je to vidět na mapě, je to v hornické oblasti, kde bývaly doly. A že je to tam už léta, nic nemění na té skutečnosti, jak tady ty rybníky vznikaly. Takový rybník nevypustíš, to nejde, už vzhledem k terénu. Spodní voda prostě...

      Vymazat
  15. Marti, jste dobří, dovedete si vybrat pěkná místa. Video se ti povedlo též.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruzenko,dnes jsme opět zavítali k rybníku z druhé strany. Děkuji za pochvalu.❤️

      Vymazat
  16. To je nádhera. Neznám žádný podobný sportovně rybářský rybník. Ten váš se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro sportovní rybáře a jejich příjemné prostředí.

      Vymazat
  17. Takové dny strávené u rybníků a kolem vody, jsou nejhezčí.

    OdpovědětVymazat
  18. Marti, ještě se vracím, nevím, jestli jsi četla u mne na blogu odpověď - byla jsem na té vaší výstavě CVA, jak jsi mi dala informace. ☺

    OdpovědětVymazat
  19. Hani, četla. Já tam byla na setkání předsedu,vystupovaly tam Havířovské babky. Mám pár fotek a video. Obrazy moc hezké,obdivuji ty,co malují pro radost.❤️

    OdpovědětVymazat
  20. To slyším poprvé,že existuje rybník jen pro sportovní rybaření(a to je mladší syn vášnivý rybář).
    Přeji ještě další pěkné procházky ☺

    OdpovědětVymazat
  21. Přírodní klid dovede být balzám na nervy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem se přesvědčila Jiří mnohokrát. Dnes jsem byla v duchu velkoměsta a mám všeho plné kecky 🥰

      Vymazat