sobota 10. prosince 2022

" NĚCO O TOM, JAK JSME SE "EVAKUOVALI" A TROCHU MÁLO O SVÍCENÍ"

 

Původně jsem chtěla psát o nedávné evakuaci, jak nazvala nedávné přemístění našich spoluobyvatel do společenské klubovny z důvodů postřiku v bytech proti mravencům jedna z obyvatelek našeho domu. Hodinu a půl jsme si tam povídali, abychom v teple přečkali dobu, kdy nebylo dobré zdržovat se v bytech. Pro mnohé zpestření jinak nudného dne, pro jiné mírné zděšení. Zřejmě vlivem situace v okolí toto předem neohlášené přemístění, chápalo pár seniorů jako evakuaci.                                                         Hned jsme vyděšené obyvatele uklidnili a vysvětlili proč se toto děje. Ten den nám také na celé dopoledne uzavřeli pracovníci firmy, která provádí údržbu domu přívod vody, což dopomohlo ke zmatku mnohých, kteří vyvěšené upozornění den předem na vstupních dveří nečetli. Kdo měl doma vodu v kbelících a hrncích hlásil, že může nějaký ten hrnec, či kbelík poskytnout. Tak nakonec vše dobře dopadlo, pomohli jsme si navzájem a nyní se chodíme upozorňovat, že opět je psáno, kdy bude přívod vody opět uzavřen.
Nadpis pozměněn, mohu pokračovat o svícení a Adventím věnci na stůl. U nás je před tímto obdobím "keců" až hrůza, manžel totiž vše vánoční a velikonoční zdobení ukládá do sklepa. No a kdo si domyslel, že cesta je trnitá, tak bingo☺, zase se musím prohrabat naříká, budeš chtít vůbec zdobit☻☻☻, v tu dobu já mlčím, neboť mě naše babi vtloukala do hlavy a později i tchýně, že v určitých situacích je "mlčeti zlato" ☺☺ ☺. Za den, či dva se situace mění, manžel začne, že půjde pro ty "haha" věci do sklepa a zda už budu teda zdobit, když už vdycky dávno zdobím, že mě pomůže. Má totiž rád to svícení a na dveřích věnec, ale všeobecně by se bez toho  klidně obešel ☻ ☺, zrovna tak bez cukroví. Pak přináší domů mouku, cukr a tuk na to "pečení" co by se obešel a hned dodává - jen to linecké a kokosové tyčinky. To linecké prosím polít čokoládou a nahoru mandličku. Jinak nic nepeč, stejně to nikdo nejí a já to nemusím.

Přinesl i moji oblíbenou baňku se sněhuláky, tak jsem zadělala těsto a už v sobotu 3. 12. se u nás peklo, manžel pomáhal ☺
Linecké jemné dle receptu z Kuchařky naší vesnice, dávala jsem si majzla, abych těsto rychle zpracovala a nedošlo k přetažení těsta, což se mě jednou dokonale povedlo dlouhým zpracováváním. To se pak s těstem špatně pracovalo, lepilo se, roztékalo až hrůza. Kokosové dle receptu od mé sestry, ale to jen z poloviční dávky 30dkg hladké mouky, špetka soli, tu tam sestra nedává. Namísto ceresu - héra 12 dkg, kokos jemně mletý, 10 dkg cukru moučka, dva žloutky, dala jsem tři. Navrch panáka rumu jak do těsta , tak do čaje, který jsme si s chutí dali.
 Přidávala jsem i héru, tak aby se mě sypká směs začala spojovat. Zpočátku jako drobenka, později se vše spojilo do výborné konzistence a pak šup do sáčku a do lednice.
Věnec na stůl dělávám už několi let na tácek se zrcadlovým dnem. Tácek je letitý, dárek od manželovi tety, čili památeční.Zítra už budeme zapalovat třetí svíčku.
Až letos jsem si detailně všimla zdobení tácku nebo podnosu? Který výraz se používá u vás doma?
Svíčky dávám do formiček na linecké košíčky plněné krémem, ta dobrota, když si na ně vzpomenu a té práce před štědrým dnem s plněním košíčků, zhotovením salátu a rybí polévky. Jeden rok dokonce pečení koláčů a cukroví pro rodiny našich už samostatně bydlících dětí. Vše jsem stíhala a ještě práci, no nevím, zda mě nepomáhali skřítkové ☺☺☺ Košíčky už dávno nepeču, dám si jeden tak 3x do roka na kafíčku s kamarádkou, ale jsou tvrdé, na jazyku se nerozplynou jak ty moje, mňam. Ještě jeden detail tácu už mu táhne dobře přes padesátku.
Svítíme i u snídaně, večeři a občas při pozdním obědě, to ať si užijeme toho svícnu, který jsem si dlouhá léta přála až mě jej před léty dcera strčila v obchodě do nákupního vozíku se slovy, mami, ty jsi děsná. Líbí se ti, koupím a já byla šťastná i zklamaná, že už se nebude opakovat to mé přesvědčení, že jsem odolala a neutácela, ale fakt, příští rok si jej už opravdicky koupím ☺.
Nezbytné dávkovače léků, při snídani, zrovna tak u obědu a večeře. Vzájemná otázka a každodenní kontrola, zda se na léky nezapomělo. Mám ověřené, že se občas u nás zapomene, ale já to nejsem. ☺ Jak to máte vy, nebo jste jedni z mála co vůbec léky nemusí?
Užila jsem si pohledem svícení a zdobení při krátkém čekání na odpočívadle v obchodním domě.
Vracela jsem se z kosmetiky a využila chvilku času do odjezdu MHD a zašla si na malý nákup do drogerie. Předtím jsem v obuvi jsem koupila kovovou velkou lžíci na boty za velkou cenu až mě málem omylo. Tou drogérií jsem prošla s tou lžící trčící z batůžku, zaplatila nákup a s vozíkem zajela k odpočívadlu. Všimla jsem si trojice dvě mladinké dívky a jeden muž, ten se holedbal, že ty boty jsou za pěknej balík peněz. Děvčata se smála a pak jsem slyšela, že ještě pořádná lžíce na boty by se hodila, jo zřejmě ta moje trčící z batůžku. To už jsem vezla vozík vrátit do drogerie, batůžek na zádech, zamířila jsem ven z obchoďáku, děvčata mě předešla a čekala venku, mladík se táhl za mnou. Osvítilo mě a požádala jsem zrovna procházející paní o pomoc, vytáhla lžíci z batůžku a já si jí dala do kabelky, kterou nosím stylem jak můj muž říká "ala pošťačka". Velká legrace, děvčata se smála a zlodějíček jen utrousil, no bóže! Oddechla jsem si v autobuse a vzpomněla si na naši babi, která by řekla jediné - jak stará, tak hloupá a měla pravdu, zlodějíčky se to jen kolem nás hemží.
Kdo z vás dočetl až do konce, má můj obdiv, neboť to mělo být krátké letem mým světem, přece jen o evakuaci, pak jen o svícení a nakonec☺. Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví.














30 komentářů:

  1. Ahoj Martí, dík za zajímavý článek, a já jsem už tady taky. Sněhuláková koule je moc pěkná. Tácek nebo podnos, u nás se říká obojí. zaujaly mne ty "stojánky" na svíčky z košíčkových formiček. Já taky každým rokem pořád řeším, jak nejjednodušeji udělat adventní svícen. A toto je dobrý nápad. no vidíš, hezky Ti to doma peče, Ježíšek může přijít. Já už mám 9 druhů a asi s tím budu pomalu končit. Taky už dělám jen 1 nebo poloviční várku těsta. Kde jsou ty časy, kdy jsem dělala z dávek dvojitých či trojitých. Léky beru jen 1 na vysoký tlak, zbavila jsem se léku na cukrovku. Jsem jen na dietě. Jo, zlodějíčkové jsou všude kolem, je třeba opatrnosti. ale velká lžíce na boty je super. Měj pěkné dny. Lotty. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lotty, jsem ráda, že jsi se vrátila k blogování. Dnes jsem pekla ještě kokosky ☺ koupila jsem je v cukrárně ☺

      Vymazat
    2. Marti, kokosky mám taky, moje domácí, a dokonce u jednoho syna letos vyhrály prim a označil je za nejlepší cukroví tohoto roku. :-)

      Vymazat
  2. Moc hezky jsi vystihla předvánoční čas a vtipný článeček mě pobavil.Přeji krásné sváteční dny a hlavně zdraví v roce příštím..

    OdpovědětVymazat
  3. Marti,docela jsem se pobavila.Každá to máme s manželem nějak.Můj manžel vánoce miluje i ty všechny přípravy a nejvíce pečení cukroví.Nakoupil mi másla,mouky,cukry a ořechů a to máme od mladých,že jsem to ani nespotřebovala.Ale to se neztratí,peču i tak často.Máš krásné cukroví.Já každý rok peču pro něho dva druhy cukroví,které má rád, přednostně,ostatní si dělám už podle sebe.Počasí za nic nestojí,tak se aspoň doma vyblbnu.Dnes do rána máme poprašek sněhu.
    Hezký předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my máme sněhu až, až. Břečka všude , služba nestačí sníh odklízet.☺

      Vymazat
  4. Pěkně jsem si početla. Košíčky pekla moje mamka. Neměly chybu. Já jsem je nikdy nepekla, protože nemám formičky, byť jsem si mnohokrát říkala, že si je koupím . nekoupila jsem si je a už nekoupím. Cukroví mám upečené, jen slepovat a trochu zdobit budu později.
    Jsem zvědavá, zda dnes bude padat avizovaný sníh. Kdyby ho bylo přiměřeně, tak by mi to vůbec nevadilo a kdyby se povedly bílé Vánoce, tak to by moje duše jásala.
    Měj se Marti, hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, na vánoce by mohlo chumelit, to až by byli všichni doma v teple ☺

      Vymazat
  5. Marti, to předvánoční psaní se dobře čte ☺. Dobré cukroví jste napekli, to strojkové je vděčné, dříve jsme to také dělali. Ona poloviční dávka 30 dkg mouky je dost. Máš to pěkně nazdobeno, je jasné, že ženská ruka tam je vidět. Já o Adventu moc nezdobím, nikdy nemívám adventní věnec ani na dveře nic nevěším. Mám zatím skromnou výzdobu, o tom bude v zítřejším článku a stromek a další až kolem 20. prosince, jak to stihneme. A mluvnický koutek, jestli tác nebo podnos? Jsem tady z našeho kraje a říká se obojí. Někde s trochou přízvuku "po naszymu".
    Ať se daří, přeji klidné a spokojené dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, na stromeček jsem popravdě zapomněla, nebo spíše si neurčila, kdy jej nazdobím,. Vždy zdobil některý z vnuků s námi. Určitě ten náš midi - pidi zvládnu. ☺

      Vymazat
  6. Marti, hezky jsem se pobavila. Já to s pečením nikdy nepřeháněla, někdy jsem v cukrárně koupila hotové, ale tentokrát dva druhy upeču. Trochu nazdobeno také máme a svíčky pálím, ty být musí. Měj se hezky, zdravím 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já dnes dokoupila malý pytlí kokosek v pekárně a už nic víc. Jsem ráda, že jsi se pobavila. ☺

      Vymazat
  7. Marti to je hezký článek. Já už jsem cukroví letos zredukovala na pár druhů a snad to stačí... Linecké, vanilkové rohlíčky a kynuté pod vodou..to mají naši nejraději a peču ho vždy dvě dávky. To už mám hotové. Ještě udělám pracninky a jedno nepečené - úly nebo jak se říká vosí hnízda. Kokosky miluji, ale jím je sama a protože mi.kokos leze od náhradu, tak letos nebudou. Asi udělám pusinky z bílků, které mi zbyly. A to bude vše. Měj se moc pěkně a doufám, že mravenci dostali co proto. Je to hrůza, když se jich nelze zbavit. Vlezou fakt všude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, mravenci dostali opravdu co proto, postřik byl účinný. ☺

      Vymazat
  8. Marti, já už to moc nehrotím, manžel to nejí, děti jsou daleko, tak jen aby se neřeklo na TÁC -:) pár kousků udělám. Jinak máš napečeno pěkně, i nazdobeno. Zdravím od našich Krušných, jsme zachumelení.-:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, děkuji za návštěvu na mém blogu a zdravím do Krušných hor. ☺ To už je pěkná řádka let co jsme se sešly s Marcelkou u nás v Beskydech ☺ ♥ ☺

      Vymazat
    2. Také zdravím z Krušných, jsem ráda, že už pominuly ty ledovky všude. Pohodové svátky vánoční Tobě i celé rodince. :-)

      Vymazat
  9. Trochu mi tvé vyprávění připomíná mého manžela, jak jde do sklepa pro krabice s vánočními dekoracemi a ozdobami :D.
    Přeji krásné adventní dny! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, příjemné čtení. U nás se chodí pro krabice na půdu. Letos mi je manžel donesl a provokativně dal na chodbě před dveře aby co nejvíc překážely. Do pečení raději nemluví. Formičky na košíčky mám, ale nikdy jsem je nepekla. Přeji ti pohodový adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, košíčky jsou výborné, mohou se plnit třeba i šlehačkou a ovocem, jen tak ke kafíčku na oslazení života. Nebo pudinkovým krémem, ořechovou nádivkou zalitou čokoládou. Já měla nejraději pudinkový krém a na to ovoce.

      Vymazat
  11. Marti,moc pěkně jsem si početla.Já bych si asi nechala tu lžíci ukrást-takové jsem trdlo.
    U nás se chodí pro vánoční ozdoby do sklepa.To bude zase řečí!!!!
    Pečení je letos jednoduché.Já peču a ON ochutnává. Pekla jsem letos jen 3 druhy.Velký balík vánočního pečiva mi včera přišel od bývalé snachy. Udělala mi velikánskou radost,na svátky to bude hned hezčí na stole ☺ ☺ ☺
    Přeji oběma klidné a nádherné dny ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, lžíce na boty stála 327, Kč, tak to by mě omylo. Mám ji do nemocnice, jdu na výměnu kolenního kloubu. Doma máme také, ale tu používáme oba a tak jsem zakoupila novou. Je pevná, umělou jsem nechtěla a takové tenké co se rády ohnou také ne. Snacha je hodná, že tě zásobila. Měj pohodové dny ☺

      Vymazat
  12. Marti, dočetla jsem a zasmála. Máš dobrý postřeh s tím mužovým jednáním. To je dobrá taktika, můj by řekl vyčůranost. Taky někdy něco nadhodím, on to neodsouhlasí a pak jde a udělá to případně koupí. Jsi stejně pilná, ale nakonec utěšuji se, že jsem už stará a nic nutně nemusím. Nakonec vše nějak dopadne. Mám za úkol - od prostředňáčků v kokosu a čokoládě obalené kostky a kuřecí prsa (marinované v té mojí čmajdě) osmažené, jinak prý cukroví být moc nemusí. Jo a co pak dát k dispozici vnoučatům - nejmladšímu kvartetu, no? Vše až po neděli, jestli dožiji, budu zajišťovat-péci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, smích je koření života, já jsem z toho udělala malý fejetonek a popravdě, odpočinula jsem si u psaní. Je to určitý druh relaxace, aspoň pro mě. My máme v občerstvení léty jasno, ač by se mělo postit, neteř se vždy těší na dopolední setkání na Štědrý den a na obložený chleba s pečeným masem ☺ Nabídnu cukroví, ovoce, co kdo rád, jen vnuk si musí pamatovat na bezlepkový chléb. Má vyzkoušený, který je ten nej ☺

      Vymazat
  13. Lydie
    Moc hezký článek - bavila jsem se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lydie, vítej na mém blogu. Jsem ráda, že jsi se pobavila. ☺

      Vymazat
  14. Nevím, zda by se manželovi líbilo, kdyby nás vyhnali z bytu a šmejdili tam po něm. Navíc nemůže postřik nějak poškodit elektroniku? To bych měla zase strach já, že to někde ulpí. Ale asi to mají vychytané. Musím to zaklepat, ale u nás už se mravenci nevyskytují mnoho let. Zato na zahradě se jich nemůžu zbavit, ale to jsou zase jiní. Líbí se mi, že zi manžel pomáhá s pečením a zdobením. Já připečení jen poslouchám ať se na to vys....u, ať si každý napeče sám. Ale mě to baví a peču i pro domácnosti dětí. Všichni jsou zaměstnaní a i když si něco nachystají, tak jsou rádi, že něco dostanou. Ale letos asi nebudu péct vánočky. Když jsem pekla 4 ks zabere to strašně moc času a už to nezvládají moje záda.

    OdpovědětVymazat
  15. Maruško,ten postřik byl zproveden během chvilky a zabralo to. Sami nám v bytě nesmejdili, manžel stal na chodbě. Nic škodlivého to není pro lidi. Po dvou hodinách následovalo větrání .

    OdpovědětVymazat