Zrovna dnes jsem si uvědomila, že jsem už taky ve vánoční pasti, které se tak úplně nelze vyhnout. Všude, kam se vrtnu, dokonce i než dojdu k rotopedu, abych si udržela určitou kondičku doléhají na mě. Chodbu lemují dveře ozdobené vánočními věnečky, sousedky před nimi probírají, kdy začnou péct a v jakém pořadí. Dokonce i ten kaktus rozkvetl a co pak v takovém obchodním domě, to je podívaná. Vyfotit betlém pod vánočním závěsem se mě nepodařilo. Proběhla jsem papírnictvím, že zakoupím obálky a z okolních obchodů zahalených do vánočního hávu jakoby na mě cosi volalo, zastav se také u nás. Ne, kdepak ani za nic odolala jsem ☺
Pěkně podle plánu, držet se a nepovolit, utrácet budeš až v zelenině, stále jsem si opakovala. Včera se venku převalovala mlha, dnes sychravo a větrno, později sice sluníčko na chvilku vyhrálo boj s mraky. Utrácela jsem podle plánu ...
Křen
a Máslová dýně
k tomu zázvor a citrón
O kombinaci zázvoru, citrónu a medu jsem už zde mnohokrát psala. Máme vyzkoušené a osvědčené blahodárné účinky v této kombinace v boji proti chřipce a nachlazení. Neříkám, že to je až takový zázrak, že by nás vše minulo obloukem, ale rozhodně jsme více imunní. Křen v kombinaci s jablíčkem je vhodný k uzeninám, nebo třeba jako příloha k vařenému masu, které máme k dispozici při vaření drůbkové, či hovězí polévky. Můžeme si jej přidat nastrouhaný rovnou do talíře při konzumaci této polévky pro zahřátí po příchodu ze zimní procházky, nevěřili by jste jak zahřeje. Když jsme u polévek, zmíním Dýňovou, která na našem stole v zimním období nesmí chybět. Přidáním kopečku zakysané smetany
a současně pár kapek octu balzamiko v kombinaci s bagetou získáte chutnou večeři po procházce
zimní krajinou. A co taková dýně v kombinaci s kořenovou zeleninou opečenou na másle, podlitou vývarem, (můžete přidat kostku masoxu) a dušenou v troubě společně s kořením - bobkový list, pepř, tymián, jalovec a špetku kari a kousku zázvoru - za to se přimlouvám, Pokud následně vše rozmixujete, ovšem koření je dobré odebrat, včetně zázvoru, možno pak zahustit smetanou, budete mít vynikající omáčku. Před přidáním smetany musí být měs horká, aby se nám omáčka ve studeném stavu po přidání smetany nesrazila, dochutit pár kapkami citrónu a máte Dýňovou omáčku "ala svíčková". ☺ Po takové zimní procházce si můžete k této omáčce dopřát co libo. U nás to byl knedlík a vařené kuřecí maso z polévky. Jednou za čas dýňová "ala svíčková" přijde k chuti třeba i s pečivem☺
Zapoměla jsem zde zmínit červenou řepu, z té je také velmi dobrá polévka, nebo salát, ale o tom až příště.
Zima bude dlouhá a vitamíny jsou potřeba, takový salát ze syrové řepy v kombinaci s křenem a jablíčkem, zakápnutý citrónem a olivovým olejem je přímo vitamínová bomba. Pokud mohu doporučit, kupujte řepu menších rozměrů, je chutnější, Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví.
Marti, to je nářez, tolik vitamínů -a tak nezbývá, než tě poslechnout a pustit se do vaření a konzumování. Za mne máš 1 s hvězdičkou. Koupila jsem si také jeden malý vánoční kaktus s mnoha poupaty, když ten můj letitý s kvetením stávkuje. Jiřina z N.
OdpovědětVymazat