Zrovna dnes jsem si uvědomila, že jsem už taky ve vánoční pasti, které se tak úplně nelze vyhnout. Všude, kam se vrtnu, dokonce i než dojdu k rotopedu, abych si udržela určitou kondičku doléhají na mě. Chodbu lemují dveře ozdobené vánočními věnečky, sousedky před nimi probírají, kdy začnou péct a v jakém pořadí. Dokonce i ten kaktus rozkvetl a co pak v takovém obchodním domě, to je podívaná. Vyfotit betlém pod vánočním závěsem se mě nepodařilo. Proběhla jsem papírnictvím, že zakoupím obálky a z okolních obchodů zahalených do vánočního hávu jakoby na mě cosi volalo, zastav se také u nás. Ne, kdepak ani za nic odolala jsem ☺
Pěkně podle plánu, držet se a nepovolit, utrácet budeš až v zelenině, stále jsem si opakovala. Včera se venku převalovala mlha, dnes sychravo a větrno, později sice sluníčko na chvilku vyhrálo boj s mraky. Utrácela jsem podle plánu ...
Křen
a Máslová dýně
k tomu zázvor a citrón
O kombinaci zázvoru, citrónu a medu jsem už zde mnohokrát psala. Máme vyzkoušené a osvědčené blahodárné účinky v této kombinace v boji proti chřipce a nachlazení. Neříkám, že to je až takový zázrak, že by nás vše minulo obloukem, ale rozhodně jsme více imunní. Křen v kombinaci s jablíčkem je vhodný k uzeninám, nebo třeba jako příloha k vařenému masu, které máme k dispozici při vaření drůbkové, či hovězí polévky. Můžeme si jej přidat nastrouhaný rovnou do talíře při konzumaci této polévky pro zahřátí po příchodu ze zimní procházky, nevěřili by jste jak zahřeje. Když jsme u polévek, zmíním Dýňovou, která na našem stole v zimním období nesmí chybět. Přidáním kopečku zakysané smetany
a současně pár kapek octu balzamiko v kombinaci s bagetou získáte chutnou večeři po procházce
zimní krajinou. A co taková dýně v kombinaci s kořenovou zeleninou opečenou na másle, podlitou vývarem, (můžete přidat kostku masoxu) a dušenou v troubě společně s kořením - bobkový list, pepř, tymián, jalovec a špetku kari a kousku zázvoru - za to se přimlouvám, Pokud následně vše rozmixujete, ovšem koření je dobré odebrat, včetně zázvoru, možno pak zahustit smetanou, budete mít vynikající omáčku. Před přidáním smetany musí být měs horká, aby se nám omáčka ve studeném stavu po přidání smetany nesrazila, dochutit pár kapkami citrónu a máte Dýňovou omáčku "ala svíčková". ☺ Po takové zimní procházce si můžete k této omáčce dopřát co libo. U nás to byl knedlík a vařené kuřecí maso z polévky. Jednou za čas dýňová "ala svíčková" přijde k chuti třeba i s pečivem☺
Zapoměla jsem zde zmínit červenou řepu, z té je také velmi dobrá polévka, nebo salát, ale o tom až příště.
Zima bude dlouhá a vitamíny jsou potřeba, takový salát ze syrové řepy v kombinaci s křenem a jablíčkem, zakápnutý citrónem a olivovým olejem je přímo vitamínová bomba. Pokud mohu doporučit, kupujte řepu menších rozměrů, je chutnější, Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví.
Marti, to je nářez, tolik vitamínů -a tak nezbývá, než tě poslechnout a pustit se do vaření a konzumování. Za mne máš 1 s hvězdičkou. Koupila jsem si také jeden malý vánoční kaktus s mnoha poupaty, když ten můj letitý s kvetením stávkuje. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, tak ať Ti ten kaktus dělá radost ☺
VymazatJá mám kaktusy dva kvete bílý,ten zatím nekvetl a červený,který kvetl i na Velikonoce nemá zatím ani poupátka.Předvánoční atmosféru mám ráda a u nás ve městě moc lákadel není a tak jezdíme se sestrou do jiných větších města,pojedu i s vnučkami.Ale nesmí to být před Vánocemi,to je už blázinec a nemám to ráda.Z dýně dělám různé věci,mám ráda i omáčku jako na paprice na kuře.Červenou řepu si dělám také často na různé způsoby.Vařím to jenom pro sebe,manžel chce jenom maso.Marti,hezký předvánoční čas
OdpovědětVymazatJitko, zrovna zítra se cestou z kadeřnictví budu kochat osvětleným městem.Měj pohodové dny ♥
VymazatMarti, kaktus ti kvete nádherně. Já mám tři a zatím nekvetou, ale jednomu už cosi na špičkách vyráží, tak se nechám překvapit. Měj se moc hezky.
OdpovědětVymazatJaruško, doufám, že Tě kaktus překvapí a bude zdobit váš byt.
VymazatTen kvetoucí kaktus je nádherný, tohle jsem nikdy doma neměla. Výčet jídla povzbudil mé chuťové pohárky, ale i já budu mít dnes super oběd - česnekačku s vajíčkem a sýrem!! To mám moc ráda. Přeji hezký den.
OdpovědětVymazatJó, česnečku my také rádi ☻
VymazatMarti, taková zimní procházka by se mi hóóódně líbila, možná bych si pochutnala na svíčkové " ala", to neznám. Já používám dýně hokaido, ale tu máslovou asi také vyzkouším. Díky za tipy, zdravím 😀😉
OdpovědětVymazatEvičko, vyzkoušej, já už jinou nekupuji. ☺
VymazatTento kaktus jsem nikdy neměla. Ale moc se mi líbí.
OdpovědětVymazatDýni mám v kuchyni taky ráda. Z červené řepy dělá výborný salát moje kamarádka. Náš mladší syn ji má rád ve sladkokyselém nálevu.
Hmm- ta jako ,,svíčková!" mne zaujala.
Pěknou první adventní neděli !
Hanka
Hanko, také Tobě pohodový advent. ☺
VymazatRady přijímám a díky za ně. Člověk se pořád něco dovídá. Přiznvám, že dýni mám moc ráda zpracovanou jako kompot. Polévka mi sice chutná také, ale spíš máme rádi polévky řidší a tak: nakrájet, naložit do cukrovooctové vody, pak nechat do druhého dne. Přidat koření-hřebíček, celý kousek skořice, citronovou šťávu k dokyselení , do sklovita uvařit- kousky dám do sklenic, pak lák přivedu do varu, zaliji, zavíčkuji a obrátím na chvíli sklenici dnem vzhůru, aby se zatáhla. Pak zpět a pokryii sklenice uterkou namočenou do studené vody. Sterilovat se nemusí. Alternativa je spojení s kompotem ananasovým, pomerančovou šťávou. Po uležení je kom pot výborný trochu vychlazený.
OdpovědětVymazatRuženko, dýně s ananasovou příchutí je moc dobrá. ☺
VymazatNěkdy obchodům odolat, to je opravdu umění! Úplně se v tom vidím, akorát já se někdy toho plánu prostě držet nedokážu :D.
OdpovědětVymazatJá si vžda spočítám, kolik jsem ušetřila, když se obchod neuskuteční ☺ ☺ ☺Co mě však zaujme, tak to si dopřeji, občas tam zajedu na druhý den ☺
VymazatMám radost, že přítel přišel na chuť polévce z dýně hokkaidó a už ji bude dělat potřetí! Byl překvapen, jak mu to chutná a já mu jen tak nenápadně "radím". Stejně jako se u nás zabydlel zázvor, tak vaříme čaj a mám dojem, že pomáhá. 😎 Jen té řepě jsme napřišli na chuť. Kvetoucí kaktus jsem chtěla koupit, ale neměli.
OdpovědětVymazatAť se daří! 👍
Hanko, ať se daří i vám ☺
VymazatZdravím a děkuji za rady před nachlazením. Trošku rýmičkuji, bude se to hodit. Dnes se kvůli husté mlze ven nepohrnu, ale už si píšu, čím si posílit imunitu. A koupím si dýni a udělám si kompot. Mé zavařeniny zůstaly na venkově, ale kompot z dýně mi vždycky chutnal. Přeji příjemný advent i celý předvánoční čas :-))
OdpovědětVymazatKitty, je třeba se šetřit a taky si dopřát pohodlí, konečně máš stále teplo a čas na knihu. Měj se pohodově, doufám, že už jsi fit. ☺
VymazatMartí, dýňovku dělávám často, milujeme ji. Dělám ji ale z Hokaido. Máslovou dýni jsme měli včera pečenou - i s jinou zeleninou. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatLptty, taky ji občas zapeču a červenou řepu mám ráda pečenou na másle a posypanou křenem ☺
Vymazat