pondělí 10. srpna 2020

VAŘENÍ A PEČENÍ, NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ

 

Jsem si vědoma toho, že panují velká vedra a tak pátrám v paměti co uvařit k obědu dobrého, lehkého a hlavně rychlého. Těstovinový salát, navrhla jsem dnes při snídani, pohled na manžela mě okamžitě ujistil, že néééé. Tak rybu - Tilápii, brambor, zelenina a jogurtový dip, shváleno, když jsem zahlédla úsměv na tváři, tak jsem jej okomentovala slovy - "mé dílo se podaří." Dip jsem měla hotový za chvilku, telápie povolila, mám ji v zásobě v mrazáku, vím, že čerstvá je lepší, ale kam by člověk jel v tom vedru na nákup.                                                  Polohrubou mouku jsem smíchala se směsí tymiánu, kari a jak jsem tak ukládala koření zpět do krabičky zavadilo mé oko o směs na grilovanou zeleninu. Té jsem tam také trochu dala. Od všeho trochu a bude fajný oběd, to už se vařily brambory a já připravila zeleninu, zde zmíním pár rajčátek z naší mini balkonové zahrádky, našla jsem v ledničce i papriku, chtělo by to i pár lístků salátu, ale ten nebyl k mání a venku pařák, tak jsme se obešli. Na řadu přišla Tilápie, po lehkém osušení v papírové utěrce následovalo osolení, máznutí po jedné straně hořčicí a obalení ve směsi výše uvedené, to už byla připravená pánev s rozehřátým olejem a zbývalo tam obalenou Telápii vložit. Po pár minutách obrátit a dopéct, pak už jen servírovat s kouskem citrónu na zakápnutí.

 Budete-li chtít recept vyzkoušet, nebojte se tymiánu, ale s hořčicí opatrně a pouze po jedné straně. Takto upravená ryba je výborná i chlebem a vynikající s rýžovými nudlemi. Ty po uvaření dle návodu propláchnu a mírně opeču na malém množství oleje, doplněné dipem z jogurtu a zeleninou to nemá chybu. Přeji vám pohodové dny a mírný deštík k tomu,aby se vám vylepšil vzduch.  
Před deseti minutami pršelo a tak jsem si říkala, že je dobře, ovšem již přestalo a po dešti není ani památky.

7 komentářů:

  1. Ten tymián? Není to hořké? Já s oblibou používám na rybu rozmarýn. Hořčice bych se nebála.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tu rybu jsem ještě nejedla. U nás ji nekoupím a jestli si vzpomenu až budeme nakupovat ve městě, to nevím. Já mám ráda tresky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tilápii jsem jedla jen jednou a to v restauraci na letní Floře asi před dvěma lety. Bylo to takové lehké jídlo na to, že bylo horko a všude kolem lítaly vosy :-))). Doma nejčastěji děláme pstruha. Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Mirijam - tymiánu se opravdu nebojím, ale známá si recept opsala a tymiánu tam dala špetku, pak říkala, že tam nebyl vůbec znát, zato hořčicí nešetřila a ta to vše zastřela a byla až moc výrazná.
    Jituš - omlouvám se chtěj Tilápii, já udělala v textu chybu -Telápii ne!
    Hani, střídáme ryby pstruh, kapr, tilápie, ale tu mám nejraději, nemá kosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak o tilápii čtu poprvé,možná,že ji v marketu mají,ale já jdu vždy jen po lososu a tresce. Určitě když si vzpomenu,tak nahlédnu na ryby...koření na ryby mám taky raději rozmarýn,ale zkusit se má ledacos...

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, také se na okounovce chystám. Mám ho asi měsíc v mrazáku, je plno zeleniny a tak na něj zatím nedošlo. Já ho dělám v česnekovém těstíčku.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, o té rybě jsem ani neslyšela, natož abych ji jedla. Nemá kosti a kde se kupuje? Možná bych taky ochutnala. Filé mi nechutná, na mne moc smrdí a ryby s kostmi nejím.

    OdpovědětVymazat