neděle 1. listopadu 2020

" NA NEDĚLI SI NEHRAJEME "

 

Myšleno v oblasti vaření, svátek, pátek, neděle, to u nás neřešíme. Uvaříme si kdykoliv cokoliv, něco jiného je, když se k nám ohlásí vnuci. To pak vaříme na přání. Dnes je neděle, žádná návštěva k obědu není nahlášená a tak bylo dáno, že dojíme zbytky od včerejška. Pečené vepřové kolínko na zelenině a černém pivu, mana nebezská, ale musí tam být dosti česneku a cibule a pak také nesmí nešetřit zeleninou - mrkev, tou obzvlášť, ta totiž vynikne náramně v kombinaci s česnekem. Samozřejmě přiměřeně celeru i petržele, vše pokrájené na drobné kousky, nebo také se může zelenina postrouhat. Dostatečně dlouho péct, nezapomenout na trochu toho černého piva, kozlík nezklame. Péct tak dlouho, aby vše bylo měkoučké a rozplývalo se na jazyku. Pak už stačí kousek dobrého chleba a můžete začít hodovat. Mě však dnes chyběla polévka, zatoužila jsem po polévce rajské a tak jsem se dala do díla.

Zahradu se zeleninou nemáme, pouze mini balkonovou. Rajčata byly doma dvě z obchodu, použila jsem k nim rajčatovou šťávu prodávanou v krabičce, nejdříve jsem na kousku másla s přidáním půl lžíce oleje zpěnila 1cibuli s česnekem, mám to vyzkoušené, nepřipaluje se to. Po té jsem, přidala pokrájená rajčata, půl kávové lžičky tymiánu a omytou kytičku čerstvé bazalky z balkonové zahrádky a vlila šťávu z rajčat. Vše chvíli promíchala, přidala půl lžičky sladké mleté papriky, pár kuliček nového koření, pepře, dva bobkové listy, špetku chilli, soli a jeden hovězí bujón. Já vím, lepší by byl vývar, ale na chuťi polévka netratí.                                  Jako vložku do polévky jsem použila předem namočenou a řádně propláchnutou  pohanku, doporučuji je výborná. Tu jsem uvařila zvlášť. Polévku jsem nechala povařit s trochou máslové jíšky a následně přes cedník přepasírovala a dochutila, špetkou cukru, mezi prsty mletou skořicí a oříškem másla, na závěr jsem přidala vařenou pohanku, kterou jsem již neproplachovala. Celkem je polévky rovnou dva litry, ale zítra určitě budou poslední dva talíře k obědu.                                        Tuto a ještě pak dýňovou polévku máme v podzimních dnech ve velké oblibě. Dýňovou připravuji z máslové dýně, ale o tom až někdy příště. Polévka zahřeje a přijde vhod pokud se vracíte z podzimní procházky, s kouskem pečiva navíc je to i rychlý oběd či večeře.Jak jsem tak postávala u sporáku, napadlo mě, že než se polévka dovaří přichystám si těsto na tvarohovou bublaninu s borůvkami.

Kontrola ingrediencí: 4  vejce, 5 lžic cukru krupice, 6 lžic oleje, nebo másla, to bude lepší a dám rovnou 8 lžic, 3 lžíce horké vody nahradím rumem pokojové teploty, tvaroh plnotučný , citrónová kúra z jednoho citrónu byla také k dispozici a mléko doporučené dle potřeby rovněž. Ještě stav mouky připravit zvlášť a promíchat s 1 práškem do pečiva - 1 hrnek polohrubé a 2 hrnky hladké.To už jsem měla v menším plechu připravený pečící papír a šlehala celé vejce společně s cukrem, máslem, rumem, vše jsem postupně přidávala včetně tvarohu a citrónové kúry. Nakonec jsem vmíchala mouku smíchanou s práškem do pečiva a do potřebné konzistence přidala asi 1 dcl mléka. 

 Na plechu pak na těsto přidala mražené borůvky a šupla vše do předehřáté trouby na 190 °C, peklo se přibližně 35 minut, musíte vyzkoušet na špejli, zda se těsto po upečení nelepí. Kdo má rád sladší těsto, doporučuji dát o lžíci cukru více, nám to takto vyhovuje. Přeji vám všem pohodové dny prožité ve zdraví.
Jak jsme u toho mlsání, nabízím dort, který upekla slečna našeho vnuka Jakuba, řekněte sami není krásný? Byl moc dobrý, Jakub  nám kus dortu přivezl mezi dveře, ach jo doba covidová si nevybírá svátky, pátky ani neděle.


28 komentářů:

  1. Ta tvarohová bublanina je hodně lákavá, asi vyzkouším. Borůvky nemám, ale na mrazáku je ještě rybíz, ten by snad také mohl být, také přeji klidné dny a zdraví, to je jasné ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, rybíz bude taky vhodný. Jen jsem zvolila menší plech,lepší by byl větší. Druhý den byla ještě lepší pěkně rozležená. ☺

      Vymazat
  2. Marti, i my dnes měli rajskou polévku a k tomu uzená kuřecí stehna pečená na zelí a bramborový knedlík. Moučník vypadá skvostně, stejně tak jako dort. Ty holčiny jsou stejně šikovné. Moje dcera peče úžasné dorty a jedenáctiletá Ema peče také. Dokonce mi v létě upekla dort k narozeninám.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  3. Teraz v čase korony nechodí k nám nik ani my nikam nechodíme. Zato si k obedu dobroty vždy doprajeme. Robila som na víkend mäsovú polievku s domácimi rezancami (nudím sa, tak ich vyrábam), k nej bola fašírka, vyprážaný karfiol/květák a "šťouchané brambory" a ako dezert som upiekla broskyňovú bublaninu. Ešte nám ostalo aj na dnes, čo budeme papkať zajtra, to ešte netuším. Pekný deň a dobrú chuť k papáníčku!!! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymýšlíme dobroty zřejmě všichni, ale i obyčejné brambory pečené v troubě, k tomu dip s bílého jogurtu máme rádi. Doplněný česnekem, no lukulské hody. ☺

      Vymazat
  4. Páni, to je dobrot. Já teď ležím, už od pátku. Naštěstí bylo navařeno, tak manžel dnes jen udělal hovězí vývar. Naštěstí umí vařit, tak když já jsem marod uvaří klidně on. Hezké dny Marti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je výhodou Jaro, když chlap vaří, my se střídáme. ☺ Přeji brzké uzdravení. ☺

      Vymazat
  5. Marti,hned si opíšu recept.Mám doma čerstvý tvaroh...Dort je parádní.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dort je výtvor slečny Klárky 17 let. Evi dej na střední plech bublaninu, já měla dost vysokou. Druhý den je lepší, tvaroh ji zvláční. ☺

      Vymazat
    2. Děkuji za radu ☺
      Přeji krásný den ☺

      Vymazat
  6. Obě polévky máme rádi. A taky nějak nerozlišuji neděli či všední den.
    Budeš se divit, ale já nikdy ještě vepřové koleno takhle nepekla. Vždycky jen jako ovar. Takže určitě to zkusím.Bude to překvapení pro manžela :-).
    Měj se se Marti, hezky a hlavně buďte u vás doma zdraví !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, tak jsem si opsala skoro celé tvé kuchařské okénko a určitě brzy zhotovím dle tvého návodu. Víš, že já jsem nikdy rajskou polévku nevařila? Já ji totiž nejím, ale manžel si poslední dobou oblíbil polévky a tak ji zkusím dle tvého receptu uvařit a pak řeknu.

    OdpovědětVymazat
  8. Dort je nádherný. Slečna je šikovná.
    Moc polévky nejím, ale rajskou od dětství přímo nesnáším. Paradoxně rajskou omáčku mám ráda.
    Přeji hezké dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel také rajskou polévku, že nebude a nyní má vždy boule Jarmilko za ušima. Špená, to samé, lusky fazolové a koprovku, prý fuj a nyní si vše vyžaduje. ☺

      Vymazat
  9. No páni, vše vypadá úžasně a lákavě a ten dort.. No to bych si taky dala <3 Úžasné

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to vypadá všechno nádherně.....

    OdpovědětVymazat
  11. Marti i u nás je to s vařením tak. Dort je opravdu krásný. Doba covidová zabránila i mému nejmladšímu řádně oslavit 40. narozky. No ale stejně bych se s tou nohou nedokázala upéct a připravit hostinu. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  12. U nás je neděle pořád. Nebo spíš vaříme na co máme chuť a suoviny nakoupené. Manžřel chodí nakupovat a kolikrát, když se chystám něco upéci, donese Okolkův makový závin a je po pečení. Vnoučata mají ráda pudink, ovoce, mrkváče, takže- možná je to tím,že jsem pekla každou neděli,když byli kluci doma- ty naše dvě generace a přestává mne to bavit. Možná zase bude, až se bude konat víc návštěv. Mám moc ráda BeBe sušenky , dělám krém do oplatek dortových a sem tam koupíme pár trubiček ve vedlejší cukráně. Dorty si pečou mladí a jsou všichni šikovní a naše švagrová peče výborně. Tebe, Marti , obdivuji,jak jsi pohotová a šikovná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, zrovna dnes se mě také péct nechtělo a dobře jsem udělala, upeču zítra. ☺ Plněné oplatky jak to popisuješ ty jsme mívali hodně doma. ☺

      Vymazat
  13. Přeji hezký podvečer. Vezmu to stručně! polévky já ráda. Máš krásné talíře!Tvarohové mám ráda všechno. Včera jsem se pozdě večer vybičovala a upekla tvarohový mazanec, aby bylo na ráno dnes něco k snídani ( i když tu byla ještě patka chleba ).Recept jsem našla na internetu. Hezký týden Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, talíře jsem koupila, celou sadu synovi do vybavení domácnosti, než jsem mu je stačila předat, tak se od přítelkyně odstěhoval zpět domů. Tak nějak mě zůstaly ve skříni, nakonec jsme je začali používat a syn dostal peníze a koupil si se svojí ženou po svatbě dle svého. ☺

      Vymazat

" NA MARTINA "

  Každý rok se to u nás opakuje, stále stejná písnička zaznívá z úst mého muže, když se blíží datum 11. 11. To budeš chtít "ZASE" ...