pátek 19. února 2021

" KOLÁČ Z ČERVENÉ ŘEPY"

 

Pár měsíců jsem si pohrávala s myšlenkou vyzkoušet pečení s červené řepy a to rovnou syrové.

Dnes nadešel ten správný čas a z červené řepy upekla jsem vynikající koláč.
Měla jsem určitou představu, koláč bude ze syrové řepy a použiji jemné struhadlo, těsto na bublaninu od babičky Aničky osvědčené, ktré nikdy nezklame. Jen se mě nechtělo vytahovat šlehač a tak jsem vše zamíchala halabala, žádné velké šlehání, jen krátkodobé s metličkou: 4 celá vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 1/2 dcl oleje. Mouka polohrubá 2 hrnky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, půl sáčků čokoládového pudinku (to aby hned manžel nepřišel na to, že tam něco jiného, neobvyklého - řepa). Mléka má být 1dcl, ale vzhledem k tomu, že jsem přidala do těsta 1dcl rumu, kde byly naložené rozinky a řepu i se šťávou, kterou pustla, byla jsem s mlékem opatrná. Nakonec to na to 1dcl mléka vyšlo. Vzpomněla jsem si, že mám ještě od vánoc ze dvě lžíce kokosu, tak jsem je přidala do těsta. Vůbec to na chuti neubralo, ba naopak.
Řepu střední velikosti strouhanou na jemno jsem přidala až v závěru spolu  s namočenými rozinkami v rumu. Pekla jsem na 190 °C 25 minut. A jak to dopadlo při ochutnávce?
Manžel byl překvapený, že je koláč s červenou řepou, nepoznal sám, cítil tam jen rozinky. Nic nenamítal a jen kroutil hlavou, že taková dobrota. Na některém vašem blogu jsem četla, že do těsta přidáte kypřící prášek do perníku a chuť je perníková. Já vsadila na ten čokoládový pudink, kakao jak už jsem psala nekupuji, pak taky na ty rozinky v rumu. Přiznám se, podařil se mě husarský kousek, vždy si odeberu trochu mouky a promíchám ji před vložením do těsta s kypřícím práškem. Dnes nevím jak se to mohlo stát, zřejmě snahou vše rychle namíchat, namísto kypřícího prášku jsem hmátla po sušeném droždí, až barva na mouce mě zarazila. To bych si dala a možná nedala, kdopak ví, co by se stalo, kdybych vše zamíchala a dala péct. Co myslíte, byl by koláč jedlý, co by tam to sypké droždí vykonalo dobro, či zlo? Každopádně vám přeji pohodový víkend prožitý ve zdraví






 

33 komentářů:

  1. Marti, zdravím. Já mám moc ráda červenou řepu. Koláč vypadá dobře, vyzkouším ho. Dělám z čerstvé řepy saláty, nebo ji zapékám s česnekem a posypanou ořechy. Sterilovanou taky můžu, prostě na všechny způsoby. A škvarky z minulého příspěvku mám také spojené s dětstvím, zabijačkami u babičky, a s mamkou, když jsme krájely spolu sádlo a škvařily. Teď je občas koupím u nás u řezníka, nebo vyškvařím, ale minimálně. Kluci mají rádi škvarkové placičky z kynutého těsta. Děkuju za inspiraci Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji za návštěvu. Řepa je naše priorita, ovšem dlouho jsem nevěděla o konzumaci syrové a ta mě nejvíce vyhovuje. Na blogu u Natty jsem se s tím setkala před v roce 2012 - 14 ? A od té doby jinou ne. ☺

      Vymazat
  2. Jejda Marti, červenou řepu mám ráda, ale to by mne nenapadlo, že lze udělat na pohled sličný koláč. Asi byl i dobrý. Já nemám troubu a remosku jsem vyměnila za lampu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, nejvíce si pochutnal manžel, já vždy kousek ke kafíčku. ☺ S remoskou jsem byla dlouho kamarád také. ☺

      Vymazat
  3. No Marti, už od pohledu samá chuť. Já jsem nedávno pekla skoro totéž, ale dala jsem místo řepy jablka, protože jich máme letos hodně. Sice používám kakao. Buchta byla výborná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jablíčka používám také, pěkně koláč zvláční. ☺ Kakao nekupuji, manžel má omezit jak čokolády, tak kakao a pokud je doma vaří si je často, čokolády přeposílám vnukům, redukuji jeho spotřebu, ujíždí na nich často. ☺

      Vymazat
  4. Já se do pečení s červenou řepou zatím nepouštěla, ale před časem jsem ochutnala naprosto výborný dort z červené řepy, tak mě tento článek zas nakopnul se do toho v dohledné době pustit.

    OdpovědětVymazat
  5. S červenou řepou jsem ještě nikdy nic nepekla.Spíš se u nás jí sterilovaná. Vidím, že sice po světě už chodím nějaký ten pátek, pořád se mám co učit :-).
    Pěkný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mě chutná třeba salát za syrova s přidáním bílého jogurtu a česneku, navrch strouhané jablíčko a k tomu pečivo. ☺

      Vymazat
  6. Marti, vypadá to skvěle. 👍👍 Ještě jsem nic s řepou upéct nezkoušela. Chtěla jsem zkusit mrkev, ale můj muž se tvářil jako čert, tak jsem myšlenku opustila. A přitom dole u snachy se futroval mrkvovou bábovkou, až se mu dělaly boule za ušima. Jak stárne, tak se stále motá v kuchyni, kouká pod pokličky, plete se mi za linkou. A konzervativně trvá na starých a osvědčených receptech.
    Měj hezké dny. 💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,to znám a jak se manžel blíži do kuchyňského koutu nahlížet, tak nabídnu, zda nechce vařit sám. Většinou prchne, ale vařit umí a když vaří, jsem většinou pomocná kuchařka, která v jídelním koutě loupe, krájí a pak v kuchyni po opuštění manželem uklízí ☺
      Když experimentuji, tak vetřelce vypudím ☺ Mrkvový jsem taky pekla a byl vynikající. ☺

      Vymazat
  7. To vypadá skvěle a jistě i výborně chutná....šikovná kuchařka....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou se dělíme s rodinou dcery,ale nyní se trochu izolujeme a tak co jde strkám část do mrazničky a pak jako když ke kafíčku v týdnu najde. ☺

      Vymazat
  8. Mám docela ráda červenou řepu,ale upéct takovou dobrotu by mně nikdy nenapadlo.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je plno receptů na internetu z vařené, nebo pečené, já riskla ze syrové. ☺

      Vymazat
  9. To by mne teda nenapadlo, ale vypadá to skvěle. Možná vyzkouším, díky za tip. Zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzkoušej Evičko, ale strouhej na jemno ať je to jemné k nepoznání☺

    OdpovědětVymazat
  11. Nepochybuji o tom, že to bylo sakryš jedlé. S mrkví je to také dobré. I když už moc nepeču, určitě to upeču- jako mufinky. Jen koupit červenou řepu. V současné době jaksi nic nestihám, jen uvařit, uklidit, obskakovat muže. Ale vydržíme...

    OdpovědětVymazat
  12. Koláč i dort z červené řepy jsem pekla a byl výborný. Máš ho krásně nazdobený, určitě byl vynikající.:-)

    OdpovědětVymazat
  13. To vypadá zajímavě. Ja červenou řepu miluji,manžel odmítá , ale třeba v koláči by ji nepoznal..
    asi to vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to víš, že nepoznal, zamaskovat kakaem, nastrouhat jemně. ☺

      Vymazat
  14. Červenou řepu mám moc ráda, ale ve sladkém provedení jsem ji ještě nejedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřeba vyzkoušet. Dnes jsme měli salát ze syrové řepy, jablíčka a křenu zakápnutý citrónem, špetka soli a cukru k pečené kýtě a bramborám ideál. ☺

      Vymazat
  15. Červenú repu (u nás je to cvikla) milujem zaváranú, koláč som z nej nikdy nejedla. Môže to byť dobré a hlavne zdravé papu! 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko,mě ti chutná nejvíce "cvikla" syrová, ale je to o chuti a zvyku. Jsem ráda, že jsi se ozvala. ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  16. Použít červenou řepu na sladko se chystám taky už delší dobu, Marti.Koláč máš moc pěkně dozdobený a určitě je i moc dobrý. Červenou řepu u nás můžeme taky na všechny způsoby.
    Přeji hodně zdraví a pohodu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, vyzkoušela jsem a občas opět zařadím. Jak píši v předešlých komentářích nej... je pro nás konzumace řepy syrové, kupujeme menší bulvy, jsou chutnější. ☺

      Vymazat
  17. Marti, červenou řepu mám ráda sterilovanou.
    Upéct koláč mě nikdy nenapadlo. Zkusím se po řepě podívat a vyzkouším.
    Přeji hezké dny. ☺

    OdpovědětVymazat
  18. Tak tu určitě vyzkouším, děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  19. Marti, do toho bych neměla odvahu. Vařila jsem z červené řepy polévku, byla dobrá, ale manželovi vadila barva.

    OdpovědětVymazat

" CO JE U MĚ NOVÉHO?"

 Moc toho není, nebo by vlastně i bylo, ALE pár tajemství si určitě mohu ponechat, nebo by nestálo za to o nich psát. Ne, není to nic závažn...