středa 3. března 2021

"U RYBNÍKA"

 

Naše výlety jsou nyní limitovány, nemůžeme k přehradám, které máme v blízkosti, ani do naší oblíbené Komorní Lhotky, Řeky, či do jiných krásných míst v Pobeskydí. Vracíme se však o to více rádi do míst, kam jsme se již delší dobu nepodívali. Není to však jednoduché,ač je to blízko, přece jen vše nespadá do území našeho města a porušit nařízení nechceme. Už tak si říkáme, že to ty kontroly na silnicích nemají jednoduché, nač se řadit k těm, kdo mají jako koníčka provokovat a nedodržovat nařízení. Myslím si, že většinou si chtějí dokázat, že nejsou "ovce". Já bych je tam postavila a udělala bych z kozla zahradníka. To by otočili, ale dost polemikám, všichni toho všeho máme dost, ale na druhou stranu situace je vážná a na někoho platí to, až když vše sám pocítí na sobě, či rodině.

Dnes jsme se vypravili k rybníku, kousek za městem, vybaveni balkonovými židlemi, neboť u rybníku nejsou lavičky a my se chtěli nejen procházet, ale i chytat "D". Byl nádherný slunný den, kolem projelo několi aut a prošel ornitolog, který si fotil ptactvo a nevím co ještě. Měl pořádné foto - dělo jak jsem sdělila manželovi při našem hodinovém posezení. Jo, a když už píši o tom posezení, tak já seděla na území města, manžel již na území spadající do vedlejšího okresu, což byl paradox.
Zahrádkáři, kteří mají zahrádky ve svahu mají štěstí, neboť je to tak mimo, že se tam dostanou bez problému. Vzala jsem sebou suchý chléb, ale kačeny se držely na druhé straně a ne a ne připlout.
Při procházce jsme zahlédli bažanty, ale než jsem vytáhla mobil, byli pryč, srnky se pásly opodál, nikdo nikde a tak i my jsme se stáhli na naše stanoviště a užívali si klidu a sluníčka.


Cestou k rybníku jsme si udělali krátkou zajížďku a vyzvedli v knihovně u okénka objednané knihy. Nedávno byl v televizi rozhovor s panem Radimem Uzlem, mimo jiné tam vzpomínal na své osobní setkání s covidem a pak na své mládí prožité v našem kraji, vlastně kousek za městem ve kterém žiji. Vzpomněl svou nedávno vydanou knihu "Životopis bez cenzury". Tu jsem si druhý den zarezervovala přes email, byla ihned k vyzvednutí. Hned mě ve vyhledávači vyskočila další kniha pana Uzla " Můj dědeček MuDr. Karel Uzel" a tak jsem neváhala a rezervaci dala i na tuto knihu. Jaké bylo mé překvapení, když mě z knihovny přišel e-mail, že mám připravenou knihu k vyzvednutí, ovšem pouze jednu, manžel jich měl najednou pět. Zřejmě byl o tu první po televizní relaci větší zájem, nevadí, prozatím co číst mám a určitě nebudu zklamaná.

To už jsem moc odbočila, vrátím se zpět k poslední fotografii od rybníku, kterou jsem pořídila v době, kdy manžel dával židle do kufru auta a my se chystali na návrat domů.
Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví.







20 komentářů:

  1. Marti, já také moc ráda chodím k vodě. Jen u nás je na rybníkách ještě vrstva ledu, tak se zatím nemůžeme kochat krásnou hladinou, jakou máš na svých nádherných fotografiích. My už chodíme jen po okoli města od loňského září. Auto už nemáme a cestovat hromadnou dopravou se právě kvůli covidu, bojíme. Souhlasim s tebou. Ti, co nedodržují nařízení by si měli jít na těch 12 hodin stoupnout misto policistů a vojáků nebo jít pomáhat vyčerpaným zdravotníkům, kteří denně bojují o životy lidí s nákazou. Pravidla se mají dodržovat, jinak nařízení nebudou nic platná, když se najdou ti, kteří je porušují a pak se divi, že se problémů nemůžeme zbavit a jsme nejhorší zemí na světě. Tak se mej hezky a přeji ti hlavně zdraví a krásné uz snad jarní, dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, dnes ráno sněhové nadělení. Jaro zdá se jen tak nebude ☺

      Vymazat
  2. Marti, ty naše dva sousedící okresy! Komorní Lhotka je okres F-M, stejně tak i Třinec, Jablunkov, ale Těšín už je okr. Karviná. ( Taky jsem pracovala s pozemky ). My jsme tu už na opačném konci, takže téměř sousedíme s okr. Nový Jičín. Kvůli tomu ( a havířům na druhém konci okresu ) jsme tady vlastně působili bez roušek jen jeden týden. Nereptám, dodržuji a věřím, že se někdy snad dočkáme... Povídání s Dr. Uzlem jsem viděla, měli by to opakovat pro ty nevěřící. Jenže ti reptálkové se na takové pořady nedívají. My máme knihovnu zavřenou, jenom mi pořád chodí upomínky, ale prý si jich nemám všímat. Marti opatruj se. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, knihu jsem dočetla dne a byla úžasně čtivá. Co nám to jaro dělá, dnes sníh. ☺

      Vymazat
  3. Marti, krásné fotky od rybníka a k tomu luxusní počasí. U nás byla včera celý den mlha, dnes pro změnu ráno pršelo. Před polednem se to trochu vybralo, ale už se zase zatahuje. Po té blankytně modré obloze se mi stýská. Máme nedaleko také rybníky, kolem kterých je naučná stezka a my si plánovali, jak vyrazíme pozorovat ptáky při jarním tahu. No, nikam... je to už okres Praha-západ. Jít do Hvězdy, nebo na Ladronku se rovná procházce po zaplněném Václaváku. Musíme vydržet a doufat, že snad bude líp.
    Třináctou komnatu Radima Uzla jsem viděla. Přeji příjemné počtení.
    Měj hezké a zdravé dny🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, vybíráme si vycházky do přírody kde nejsou lidi, ale kde nejsou ? ☺ Namísto Ladronky máme u nás Nábřeží, volala mě dcera, mami tam nechoďte, je tam plno lidí. ☺

      Vymazat
  4. Já teď chodím akorát tak do práce a do obchodu.... :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, ty jsi naše zlatíčko a ostatní zdravotní personál také ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  5. Také bych si dala nějakou procházku k rybníku nebo do lesa. Teď můžeme jenom tak nakoupit a domů. Procházky po Praze nechci raději riskovat. Měj se fajn. závidím krásné výletování ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak jsme dovýletovali, děs běs - ráno sníh. ☺

      Vymazat
  6. Milá Marti, jsi vzorná čtenářka. Vždy Tě obdivuji, jak sleduješ, co kde je a hned si to seženeš. V Olomouci možná taky jsou podobné služby, ale neměla jsem nyní čas, protože jsem pořád hledala ztracený čas.Pohlazení po dušičce mi dodala Tvoje fotoreportáž. Přeji pohodový čas navzdory prekérní situaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko,knihu jsem přečetla, byla zajímavá a četla se sama. Nyní budu čekat na výzvu z knihovny, že mám připraven další titul. ☺

      Vymazat
  7. Milá Marti, předešlý komentář jsem "ozdobila! třikrát časem. Nějak mi to nemyslí. Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
  8. Marti udělali jste si hezky vylet , ono kazde vypadnutí z bytu do prirody je prospesne .Doufam ze se ta situace u vas z prichodem jara zacne pomalu lepsit .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, chystám se napsat e- mail,nevím, nevím kdy všemu bude konec ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  9. Je vidět,že jaro se pomaličku blíží,je třeba v této ponuré době si udělat aspoň drobné radosti...Sedět doma a nikam nejít je opravdu skličující....pěkný výlet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, ještěže jsme si vyjeli k rybníku, ve čtvrtek pršelo a dnes sněhová nadílka. ☺

      Vymazat
  10. Tyto fotky už třošičku připomínají, že by mohlo být jaro v dohlednu. :-))

    OdpovědětVymazat
  11. On Radim Uzel je někdy až trapný se svou pozici "sexuologicke celebrity" Ale vzpomínky na otce budou jistě zajímavé.. Pěkně rybníky, člověk často nemá prochozene nejbližší okolí..

    OdpovědětVymazat
  12. Procházky kolem rybníků mám ráda. Měla bych zase nějaký navštívit. Radima Uzla řlověk zná jen jako sexuologa, ale kniha vzpomínek na otce může být právě pro čtenáře zlidštěním jeho osobnosti. nechci říci, že by nebyl lidský, ale nevím, jak to vyjádřit, prostě je to obyčejný člověk jako my se svými vzpomínkami. Teda knihu jsem nečetla, ale on je docela humorný a pohodový člověk, tak předpokládám, že i kniha je fajn čtení.

    OdpovědětVymazat