úterý 25. května 2021

" NĚCO DOBRÉHO"

 Dlouho jsem zde nedala něco z vaření a pečení, ne že bych nevařila, nebo nepekla, naopak zkouším občas něco nového z vašich blogů. Nedávno  to byl koláč, tuším Janky  s přidáním povidlí a byl moc dobrý.

Zopakovala jsem si několikrát pizzu, máme ji moc rádi, ale bylo zavřeno a objednaná domů není už ono. Mražená nám nechutná vůbec, použila jsem základní kynuté těsto od Jitky :https://blogyorga.blogspot.com/2020/08/univerzalni-recept-na-kynute-testo.html
Je opravdu univerzální, jen jsem tam nedala 2dcl oleje, ale jen 1,5, neboť jsem těsto po vykynutí a rozválení na pečící papír potřela směsí olivového oleje, česneku a kečupu.
Z uvedeného těsta vyšla pizza na dva menší plechy, šunkou, sýrem, olivou a žampióny se nic zkazit nedá. Po upečení jsem okraje potřela olivovým olejem.
Je vynikající jak za tepla, tak za studena. Z téhož těsta častěji peču mazance, to se držím receptu s dávkou oleje. Upečené pak potírám máslem s rumem. Střídám s mandlemi, rozinkami, nebo bez. Nyní jsem měla rozinky uvnitř s peckou a ty nebyly ty pravé ořechové, tak jsem je tam ani namočené v rumu nakonec nedala a využili jsme je na nanukáč v době slunných dnů a později do jogurtu. Rozinky s peckou jsme koupili poprvé a už nikdy víc, musím si dát při nákupu pozor, byly to ty veliké v malém balení.
Pečeného lososa na másle, jen tak lehce osoleného s jogurtovým dipem s křenem, nebo koprem máme moc rádi. K tomu brambory posypané jarní cibulkou, nebo nyní již pažitkou z balkonové zahrádky nemají chybu.
Pažitka, bazalka, majoránka, tři druhy máty (klasika, ananas a citrónová), pak petržalka na nať, nám budou obohacovat náš jídelníček. Když už jsem zmínila balkonovou zahrádku, nechybí tam ani letos truhlík s muškáty
Letos pouze jeden,tak nějak mě nic v době návštěvy zahradnictví netěšilo, což mě později mrzelo, ale co už tak (covidová blbec nálada, která se občas dostaví). Na naléhání manžela jsem ještě dokoupila afrikány do jednoho květináče.
Dcera mě přinesla fuxiji, kterou jsem měla ze dva dny v bytě, než jsem se dokopala přesadit ji do většího květináče na balkon.
Vnuk mě potěšil kytičkou bílé lilie a žlutých chryzantén, přidala jsem je do vázy k vínovým od manžela. Ty mě koupil, když jsem konečně přišla od kadeřnice s poznámkou, že ke krásné paní patří krásná květina. ☺
Chryzantény mám v oblibě a nebudete věřit, ale stále mám ještě ty narozeninové od snachy, zítra to bude měsíc bez jednoho dne. Stále jsou svěží, každý den měním vodu a mírně zaříznu stonek. Jsou to ty temně červené, žíhané jsou od manžela z 13. 5. a už jsem jich pár uvadlých odstranila.
Vnuk mě ještě obdaroval vonnou svíčkou, při pohledu na skleničku si vždy představím jak "konečně" po očkování a slunném počasí se setkáme s rodinou, či přáteli na kafíčku.
Pro dnešek by to bylo vše, ještě se pochlubím, jak jsem opět špatně "klikla" a smazala si v neděli rubriku "KAM RÁDA NAHLÍŽÍM", jak se daří, tak se daří. Mějte pohodové dny a vyvarujte se špatného klikaní.










47 komentářů:

  1. Tak květinky jsou pěkné - no a to upečené a uvařené je super ...už se mi sbíhají sliny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to nic proti tomu jak se vaří u vás - samé dobroty a všem chutná, to je vždy odměna pro "kuchaře a kuchařky" ☺

      Vymazat
  2. Marti, recepty a jídlo jsem měla ráda u Tebe i na starém blogu. Před zrušením jsem si něco zkopírovala. Květiny máš parádní, muškáty v truhlíku se rozrostou, uvidíš. Kdysi jsem kupovala na balkon muškáty v OBI, tam byly takové silné rostliny, ale už nedávám nic, protože to je pak třeba pravidelně zalévat a člověk nemůže odjet na více dní. Květiny ve váze máš také krásné, pravidelně přibývají a hlavně Ti vydrží. Já jsem dostala od přítele růžičky a bohužel jen pár dní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, s těmi růžičkami se mě to stalo několikrát, bohužel. S tím odjezdem a zaléváním květin máš pravdu, vždy jsem pověřila děti. Letos se nikam nechystáme, pouze denní výlety do okolí, nějak se nám nechce nic plánovat a objednávat. ☻ ☺

      Vymazat
  3. Marti,máš tu samé dobroty.Také ráda zkouším něco nového a hodně podle děvčat z blogů.Teď chci péct poprvé Afrika řezy.
    Muškáty ti krásně kvetou.Já je musím mít pořád na chodbě v paneláku,mění nám zábradlí u lodžií a už se nemůžu dočkat až si ji zabydlím a dám tam všechny truhlíky a květníky,co mám po bytě.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to se pak bude na balkoně vegetit, vám i kytičkám. ☺

      Vymazat
  4. Jen k předchozímu příspěvku - Marcía Davenport byla žena, přítelkyně Jana Masaryka, spisovatelka, novinářka.
    Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věděla jsem,ale nezmínila se, ovšem spíše úmyslně nepocítila.�� Nechtěla jsem v vzbudit u poté filiálních čtenářů touhu přečíst si ... vztahové "pikanterie". O tom kniha není a pak by byla odložena. Setkala jsem se s takovou touhou proč tu knihu číst,byla nedotčená vrácena zklamanou čtenářkou. Fukčarinka

      Vymazat
    2. Tak už blbnu, vysvětlení u Alky. Patri potencionální čtenáři.Fukcarinka

      Vymazat
  5. Kytky mě "berou", vaření zas až tak ne. Zaujal mě poslední příspěvek, že Marcia Davenport byla přítelkyně J. Masaryka. Tu knížku (vydání z 1971) jsem četla už v těch 70. a - páč ji mám ještě doma = evidentně se mi líbila... Léto před námi - mám co číst. Díky DAGMAR za upozornění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečekej tedy pikanterie,jinak pěkné čtení a mnoha osobní zamyšlení. Je tam mnoho až neuvěřitelného vlastenectví našich vystěhovalců za Rakouska - Uherska. Život různých skupin a těžké dřiny...chudoby,na druhé straně bohatství. Fukčarinka

      Vymazat
    2. To jsem nechtěla,patří potenciální čtenáři. Komentuji mobilem a písmenka si tu dělají co chtějí. Fukčarinka

      Vymazat
    3. Žádný drby nečekám - pamatuju si, že to je dějově jakási sága lidí, kteří se dřeli v Pittsburgu - někde v huti nebo dolech.
      Ale je to prostě zajímavý pohled na autorku.

      Vymazat
  6. chutný příspěvek! a květiny mám také ráda - téměř všechny.
    fuchsie mi nikdy nešly, ač mě kamarádka jimi občas podarovala.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prozatím se fuchsii daří po přesazení do většího květináče, nemá ráda prudké slunce a větrno. Já ji přenáším dle počasí - stín, bezvětří, uf kytka jedna. ☺ ☺ ☺

      Vymazat
  7. Marti, recepis od Jitky mám též uložen a používám už léta, je jednoduchý a dobrý. Moc se mi líbí tvá fuchsie.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, recept je opravdu na všestranné použití jak na sladko, tak na slano. Musí se trochu regulovat cukr a ten olej ubírám na pizzu.

      Vymazat
  8. Pizzu mám také moc ráda, občas si koupím i jeden kousek jen tak na chuť. Nejvíc mi ale stejně chutná sýrová. Kytiček máš plný byt i balkon, ty balkonovky se letos v té zimě rozjíždějí hodně pomalu. Měj se krásně, zdravím 🌻🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, konečně otevřeli pizzerie, očkovaní jsme, tak už jen sluníčko a hurá na pizzu. ☺

      Vymazat
  9. Marti, děláš mi chutě. 😀 Delší čas jsem nic neupekla, nepočítám-li jogurtový moučník, který se naleje a nasype do robota a pak se přelije na plech. A to jen proto, že nám došlo pečivo a nebylo by nic ke snídani. Jsem v jednom kole, sázím a sázím, pokud bolavá záda dovolí.
    Škoda, že nejsi blíž. Muškátů mám spoustu, ráda bych tě jimi obdarovala. Fuchsie má krásnou barvu, dnes jsem při nákupu koukala na kytičky (jako kdybych jich měla málo), ale když jsem viděla ty ceny, jen jsem upozornila manžela, aby se podíval a spočítal si, kolik ušetřím, když si sadbu dělám sama.
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,na ceny jsem také zírala, ale já se nerozšoupla. Dobře, že nejsi blíž, to by bylo sázení, ale děkuji, jsi hodná ☺ ♥ ☺ Nemám kde mít květiny na přezimování, jinak bych také byla více akční. Parapety na chodbě mají obyvatelky již dopředu "zadané". ☺

      Vymazat
  10. Až jsem se lekla, takhle jsem to vůbec nemyslela, psala jste od Marcia Davenporta, jen jsem chtěla upozornit, že to byla žena! O vztahu s Masarykem není, jen jsem to připodotkla, asi zbytečně. Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, patří Davenport a také potencionální čtenáři. Fukčarinka

      Vymazat
    2. Za sebe - viz výše, a co se týče Davenportové, tak já přechyluju, čili jsem v poho.

      Vymazat
  11. Takové dobroty :) Všechno bych si dala. Ale teď už se můžu jen těšit až na snídani... Měj se pěkně. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas se mě stane, že koukám na blogy a dobroty na nich večer a to je pak boj. ☺

      Vymazat
  12. Moc ráda se inspiruji na blozích, když chci něco péct. I já na blog dávám recepty.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, jsi pilná. Vaříš, pečeš dobroty, kytičky pěstuješ...Pěkný přehled. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen to počasí zlobí Lenko a pak corona,nyní konečně po očkování a tak bude více příležitosti uvařit a upéct pro vnuky. ☺

      Vymazat
  14. Pizzu mám ráda, ale můj muž ani náhodou. Takže já si pro sebe kupuji čtvrtku v naší malé pizzerii. Mají ji tam moc dobrou. Pečeš, kvítím zdobíš balkón - prostě paráda!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mám to štěstí, máme rádi pizzu oba a většinou se na celodenním výletě stavíme na oběd, pizza vede. ☺

      Vymazat
  15. Jdu odtud, nebo ještě dostanu chuť na něco dobrého... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pak zlé Jirko, chutě jsou a občas je už pozdě večer ☺

      Vymazat
  16. Takové dobroty...já osobně vařím a peču, protože musím, ale lásku k plotně a troubě jsem nikdy nezískala. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, mě se také občas nechce, ale většinou je to pro radost ☺ Nejlepší strávníci jsou naši vnuci ☺

      Vymazat
  17. Marti, samé dobroty jsi nabídla :-)) Bez kytiček to nejde. Věta od manžela, že " Krásná paní musí mít krásnou kytku" je moc milá. Tu svíčku, aspoň co vidím podle značky, mám taky. Už jsi ji měla zapálenou? Plamínek při zapálení hezky praská :-) Líbí se mi i ta panenka.
    Přeji krásné dny. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, praská a krásně voní. Panenku mám od Blanky, měla také blog - Znojmo. Koupila mě jí dcera. ☺

      Vymazat
  18. To jsou dobroty. Na pizzu dělám docela obyčejné těsto z hladké mouky, vody, oleje a kypřícího prášku a špetky soli. Někdy ten poměr surovin ale neutrefím a je ho hodně nebo naopak sotva vystačí na plech :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušela jsem také různá těsta, ale toto nám vyhovuje nejvíce. ☺

      Vymazat
  19. Budu muset tento recept vyzkoušet.Už jsem neměla pizzu ani nepamatuji.Dělávala jsem ji z jogurtové těsta.
    Taky jsem ožila:navštívil mně syn,další den vnuk,v sobotu dcera...na zítřek jsme pozvané k jejím přátelům na zahradu mezi kytičky...Cítím se mnohem lépe.
    Marti,přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  20. Kytičky jsou krásné a jídla super. Tu pizzu vyzkouším. Rozinky s peckou jsem ještě nikdy neviděla. Přeji konečně teplé počasí.

    OdpovědětVymazat
  21. Kvietky máš krásne a dobrotky sú pútavé. Dlho som nepiekla (nebol čas na nič) a tak si mi narobila chute. Pizzu robievame doma tiež, chutí nám a tak si žiadnu z obchodu nekupujeme. Lososa nemusím, to si radšej dám vysmážanú tresku. Prajem samé pohodové dni, nech sa Ti len darí! 🌞

    OdpovědětVymazat
  22. Vždycky jsem ráda vařila i pekla, ale poslední dobou mi ubývají síly a taky jak často padám, tak jsem pořád nějaká potlučená a je mi to líto.

    OdpovědětVymazat
  23. Tolik dobrůtek a kytiček! Inspirovala jsi mne k domácí pizze, už jsem dlouho nedělala a doma mám na ní všechno!

    OdpovědětVymazat