neděle 4. prosince 2022

"NA HRANĚ"

 

Fotografie, které jsem si stáhla z mobilu možná mnohým na první pohled budou evokovat předvánoční atmosféru. Není tak tomu ani náhodou, byly pořízené 15. listopadu kolem 21.00 hodin. Nejmenovaný obchodní řetězec se rozhodl pro výměnu, či opravu vzduchtechniky (nezjišťovala jsem podrobnosti, už tak jsme byli v šoku). Tuto

akci protáhli až do rána druhého dne, pracovalo se na střeše, ukončeno v 4,30 hodin. Proč je v titulku psáno "NA HRANĚ"? Hned odpovím, tato akce nebyla nijak zabezpečena, žádné bezpečnostní pásky kolem, chodci procházeli pod kývajícím břemenem, který jeřáb přenášel na střechu řetězce, žádné upozornění před vjezdem na parkoviště před domem,- zákaz parkování od - do, nebyl tam nikdo, kdo by celou tuto akci po stránce bezpečí korigoval. Pouze dělníci na střeše, jeřábník a řidič kamionu.
Po prvotním šoku, kdy mě k oknu přilákalo nezvyklé blikající světlo v úrovní pátého patra na balkon, následoval šok další. Nejen naše auto zaparkované v podvečerních hodinách, jaká radost, že je na parkovišti volno a my můžeme zaparkovat u domu se změnila v hrůzu, zrovna se náklad rozhoupal na jeřábu rotujícím nad auty a následně nad chodcem. Co to má znamenat, to už manžel běžel na parkoviště, mezitím se začal jeřáb točit směr naše auto a auta sousedící. Nakonec jeřábník "konečně" šel obhlídnout situaci, zda vytočí vedle našeho auta jeřáb, či musí popojed dál - mezera mezi autem a jeřábem byla 20 cm !
To už přijeli na zavolání "pomáhat a chránit" a divili se nevěřícně co to je za akci. Trocha překvapení, dohadů a poodjetí jeřábu do "dostatečné vzdálenosti" a dokončení akce výkládky.
Následoval odjezd kamiónu a později s asistencí "pomáhat a chránit" i jeřáb, který už nenásledoval kamion v levo, ale krtší cestou v pravo. Kolik aut lemujících tyto trasy jak by řekla naše babi "šmirnul" nevím. Pomáhat a chránit vysvětlení dodnes nepodala co to bylo za podivnou akci, nikdo si na poškození auta nesledoval, na nikoho při procházení pod přesunem břemena nic nespadlo. Oběť žádná, naštěstí, dělníci pracující na střeše za nepříznivého počasí vše zmákli včas, konec dobrý vše dobré- řetězec otevřel včas, můžete vstoupit na slevy, byť předražené až na hranu, nebo to vše je už na hraně? Jen tak pod čarou, proč jsem vyšilovala? Na starém bytě nám dělali zateplení a takový malý jeřábek dělník nezvládl, sjel z mírného kopečku a zadržel jej protější dům, okno bytu minul, pouze díra mezi okny, nebo pod oknem a vyděšená tvář za sklem . To zábradlí je náš balkon ☻.
Dost dlouho jsem se přemlouvala zda dnešní článek dát, či nedat, ale nakonec proč ne, dějí se i horší věci, toto dobře dopadlo. Mějte jak jinak pohodové dny prožité ve zdraví.






26 komentářů:

  1. Marti tak to věřím, že jsi měla nervy.Na každou blbost se místa uzavírají a tady to stačilo den předem oznámit a mohlo to být v pohodě a klidu. Jeden den by to snad nikomu nevadilo. I když vím, že právě jerabníci těchto vysokých jeřábů jsou mistři svého řemesla a umí uložit břemeno na centimetr přesně. Stejně se může stát chyba a bylo by lepší předem vhodné místo na pár hodin uvnitř a zajistit bezpečný průjezd, parkování i průchod jinde. Hlavní je, že vše zvládli a nic nepoškodili. Hezký nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, nervy to byly a nezodpovědnost veliká. Hlavní je, že se nikomu nic nestalo, auta se dala přeparkovat, kdyby tam byl zákaz vjezdu od - do.

      Vymazat
  2. Hlavně, že vše bylo OK, ale nervy jste zcela určitě měli.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nervy dost na pochodu, už tak je kolem rušno poslední dobou. ☺

      Vymazat
  3. Každá taková akce by měla být nahlášena dopředu. Je fakt hodně divné, co si může obchodní řetězec (a určitě nejen ten) dovolit. Nikomu se nic nestalo, zdá se všechno v pohodě, ale co kdyby k nějakému problému opravdu došlo, zajímalo by mne, kdo by nesl zodpovědnost. Marti, pá 🤨

    OdpovědětVymazat
  4. To by mě omyli, kdybych to měla pod okny - auto tedy nemáme, ale naproti parkuje celodenně řada aut . Dobře, že si článek dala, patří do života bez ohledu na dobu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, opravdu ze života, to nevymyslí nikdo. Já si říkala, že měsíc blbne, zpočátku to světlo bylo jak měsíc z mého pokoje, nízko, říkala jsem si. To jsem nevyfotila až pohled z druhého pokoje byl šok.

      Vymazat
  5. Pro vás určitě stres, ale hlavně nechápu, že si to daná firma lajzne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lajzne si i jiné věci, jsou mistři v cenových slevách, kdo si nevšimne markují cenu bez slevy. Jak se jeden ozve, tak pardon, to není možné. Ne pokladní, ale vedení☻

      Vymazat
  6. Lydie
    Je to hrůza, jen o tom číst.....ještě že se nikomu nic nestalo.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, jak vidíš, pro firmy platí jiná pravidla! Každou chvíli někde hoří a pak se zjistí, že pracovníci svařovali a nebo jiné práce nekvalitně prováděli. Ach, jo. Dobře, žes to zveřejnila! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Jiřinko, všude se tlačí, honí se prachy, no a výsledky. ☻

      Vymazat
  8. Marti, to se nedivím, že jste měli obavy... Měla bych je taky. A zaráží mě , že akci takového druhu neměli pořádně zabezpečenou ! Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se ničemu nedivím, jen ty nervy , aby to nebylo vše, tak paní nad námi vypouštěla vodu z pračky v koupelně na zem ☺. Včera, to fakt nevymyslíš.

      Vymazat
  9. Marti, to jste měli nervy a pořádné vzrůšo. Práce s jeřábem není jednoduchá a možná si vybrali noc, že se tam nepohybuje moc lidí. Co se týče auta, většinou je obtíž někde zaparkovat a pak tohle. V tom věžáku naproti tomu řetězci, jestli to dobře poznávám, bydlí spolužačka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, noc nebo den, zajištěný zákaz průchodu pod přemísťovaným břemenem a manipulaci jeřábu neměli, Zrovna tak zákaz parkování, stál tam jen řidič kamionu a čekal na vyložení nákladu, nic nezabezpečoval. Ta postava na fotce pod domem je zrovna přicházející manžel. Mezitím ten jeřábník vylezl a zastavil překládku, musel se osdunout s kolosem, jinak by nám drcl do auta.

      Vymazat
  10. Riskli to a o no to vyšlo. Možná s takovými akcemi v noci už mají zkušenosti. Určitě bych nebyla klidná. Tak přeji co nejmíň takových "na hraně" a klid do dalších předvánočních dní :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně, nevím co to blbne anonymní mé odpovědi. Kitty risk jednou bude krach, o tom žádná, jen aby nebyli oběti. Všichni na vše tlačí, všude kalup. Děkuji za návštěvu.

      Vymazat
  11. Hlavně, že všechno dobře dopadlo. Občas zůstává nad podobnými akcemi rozum stát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, občas kocourkov a neuvěřitelné situace, to nikdo nevymyslí. ☺

      Vymazat
  12. Poslední dobou je všude blázinec.Každý si dělá,co je mu libo.
    Marti,dlouho jsem tady nebyla-byla jsem marůdek.Jsem moc ráda,že jsi se odhodlala k velké změně-myslím tím předsednictví.S léty nám ubývá síla zvládat všechno jako dříve.
    Přeji klidné dny ve zdraví ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, přeji brzké uzdravení. Já budu nyní mít více času na rodinu a své koníčky. Už toho bylo moc. ♥

      Vymazat
  13. Zdravím Marti, no tak to byl jistě zážitek k nezaplacení. Ty nervy jestli to auto přežije Ti nezávidím. Přeji pěkný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zdravím a přeji zvládnutí všech příprav bez nehod, neuklouznout a podobně. ♥ Nervy to byly☺

      Vymazat