sobota 5. října 2024

"JÍT, ČI NEJÍT "

 Jít, či nejít, občas toto dilema máme zřejmě všichni. Ať už to je v jakékoliv situaci a nemůžeme se rozhoudnout, zda kladně, či záporně, příjemné to není. U mě toto váhání by nenastalo - "KDYBY" si sestřička od mého lékaře nenatrhla zádový sval😱. Na pátek 4.10. jsem měla už dlouho dopředu plánovanou pravidelnou kontrolu u internisty, smůla řekla jsem si, na pochod seniorů se ani letos nedostanu😪.Zúčastňovala jsem se ráda a když nebylo možné ze zdravotních důvodů být přímým účastníkem pochodu, byla jsem hlídkou na trase, nebo taky občerstvovací stanicí pro "své" klubové členy.

Jedna taková občerstvovací stanice byla překvapením pro naše členy klubu STP1 v roce 2011 pár metrů před cílem. Klobása, doušek slivovice a vody, dnes je in říkat jí "KOHOUTKOVÁ"přišel vhod. Tehdy mě bylo líto, že nemohu šlapat s nimi.
V roce 2012, o rok později, to už jsem šlapala...
Co si já pamatuji, tak od roku 2010 se náš klub seniorů STP1 této oslavy Mezinárodního dne seniorů pochodem zúčastnil poprvé a od té doby pravidelně každým rokem. Poprvé, byl to můj nápad a na otázku, zda dojdu jsem odpověděla :"Jak ne, mám telefon a někdo mě vyzvedne"😍á už nás bylo PĚT.
Cíl byl v zahradní restauraci U JELENA a byly jsme průkopníky z řad klubu tělesně postižených, který jsem už v té době neoficiálně vedla. Chtěla jsem rozšířit naši činnost i za dveře klubovny. Jít ven mezi lidi, zúčastňovat se a podílet na dění celoměstkých klubů. To se povedlo, měla jsem kolem sebe odvážné a přičinlivé členy. Našlo se i pár takových, kteří to naše otevření sabotovali, ale později se připojili.

V našem městě Havířově se vždy koná pochod seniorů k příležitosti Mezinárodního dne seniorů a jak se dočtete níže, slaví se 1. října a to od 1. října 1991.
Jak už jsem podotkla, zde ve zdroji se dočtete více - mě zaujalo- "vážit si seniorů, co pro společnost udělali a dělají". Zde bych mohla díky okolí a veřejných prostředků občas i polemizovat, zvláště pak v nejvyšších řadách, tam by měli jít příkladem. Neříkám, že se to objevuje u všech, ale víc myslet, než něco vyřknu by stálo za úvahu.  https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_senior%C5%AF Nicméně dlužím zde vysvětlení jak natržený sval  zdravotní sestřičky ovlivnil moji účast na pochodu seniorů. Je to jednoduché, ordinace neordinovala a já byla nejen přeobjednaná na jiný termín, ALE mohla jsem se zúčastnit letošní oslavy Mezinárodního dne seniorů a tím pádem i pochodu. Jenomže pršelo, jen se lilo a mělo pršet i dál a tak "JÍT,ČI NEJÍT" bylo od středy téma dne a meteo - mapy mnou urputně studované. Nakonec pršet na CHVILKU přestalo a už se nedalo nejít, že opět zahradnicky začalo ... nu což, zapsaní jsme byli, mapku trasy jsme měli ...
tak jsme vyrazili plnit úkoly...
na stanovišti č. 7. hlídka dorazila až po nás, byli se zřejmě ohřát 😝a tak jsme na ně nečekali a do cíle spěchali. Zahradnicky už nepršelo, ale vidina posezení u čaje s rumem a klobásou byla silnější ...

Ne vždy nám na pochod seniorů pršelo, bylo i na krátký rukáv ...


Doufám, že příští rok nám to vyjde opět na krátký rikáv, nebo aspoň na sluníčkovou oblohu. Nyní stále prší s malými přestávkami už od čvtrtka, myslím na ty, kteří přišli o střechu nad hlavou. Vám všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví.









 

1 komentář:

  1. Marti to je vynikající, že jste se takto rozhodli slavit den seniorů. Je to super nápad. Možná navrhnu mým přátelům, že bychom mohli něco podobného také organizovat. Moc se mi to líbí. Hezké fotografie a Tobě to moc sluší. Díky za hezký článek i inspiraci, jak vyrazit znovu do přírody. U nás dnes celý den poprcháva nebo mrholí a hlavně je jen 7°C, tak že je to vlezlé a na delší trasu by se asi nikomu moc nechtělo. Přeji vám ještě mnoho společných vylezu a užívejte si to.

    OdpovědětVymazat

"JÍT, ČI NEJÍT "

 Jít, či nejít, občas toto dilema máme zřejmě všichni. Ať už to je v jakékoliv situaci a nemůžeme se rozhoudnout, zda kladně, či záporně, př...