pondělí 28. září 2020

" KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ"

 

V neděli nás vytáhlo ven sluníčko, jak by naše babi řekla pěkně "zubaté", ale hned by dodala, že nám nic nebrání v tom, trochu se provětrat, neboť dny předtím, lilo jako z konve. Takto jsem smýšlela i já a tak nebylo divu, že jsem souhlasila s výletem k přehradě Baška. Manžel měl zjištěno, že tam budou mít sraz fanoušci silných strojů na dálkové ovládání, není to tak dlouho, co mě lákal do blízkých Beskyd pod Javorový vrch, kde bylo obdobné setkání a jeho cílem byl co nejrychlejší výjezd na vrch Javorový cestou vedoucí pod lanovkou. Přehradu Bašku ve stejnojmenné obci jsme našli díky navigaci celkem snadno a mohu říci, že mě prostředí velmi překvapilo svou útulností, myšleny lavičky kolem přehrady, které určitě i v pěkném podzimním, či jarním čase přinesou nám méně chodícím krátký odpočinek při procházce podél přehrady.

                                         Na místě přehrady byl dříve rybník o rozloze 20 ha na toku potoku Baštice. Jíloviště, které se tam nacházelo dalo podnět k výrobě "Baštických cihel". V roce 1958 byla zahájena stavba přehrady Baška a do provozu dána v roce 1961 za účelem rekreace a v době nouze při mimořádných situacích i kompenzační nalepšení Ostravice pro zásobení průmyslu vodou. Jak to tak v dnešní době vypadá, průmysl se ruší takže  toto využití upadá, ale jelikož vody není nikdy dost, díky za Bašku. Hráz vodního díla je o objemu 40000 metrů krychlových.

 V areálu se nachází kemp z východní části obklopen vrcholky Beskyd. Uprostřed  přehrady byl utvořen umělý ostrůvek, zřejmě pro Robinsony. Jak píši, přehradu jsme našli a nadšence silných strojů rovněž. Než jsme se stačili rozkoukat, začal přesun do blízké pískovny v Hodoňovicích. Cesta tam byla utrpením, ale pobyt již radostí.

 Tak se se mnou podívejte  a jistě mě dáte za pravdu, že stále platí ono známé:"Kdo si hraje, nezlobí"...




 

V pískovně mě zaujalo skaliště, při našem pobytu tam přijeli i kluci na čtyřkolkách a motorkách, je tam pro ně ráj, ale nedá se to říct o přírodě kolem a také o obyvatelých z řad zvířecích.

                        

 To už je ovšem na uvážení každého z nás, každopádně bez těch čtyřkolek a motocyklů tam byl klid, fanoušci a milovníci silných strojů na dálkové ovládání byli spořádaní.


 Ještě cestou zpět pár záběrů z auta na vrcholky Beskyd ...


                     


 Obloha se začala zatahovat, bylo dobře, že jsme se rozhodli pro odjezd domů.
Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví.



24 komentářů:

  1. Marti, přesně jsi to vystihla. A já bych k tomu ještě navíc dodala, že v každém mužském kus toho kluka zůstává. Krásné fotky, jak autíček, tak i Beskyd. 👍

    OdpovědětVymazat
  2. Měli jste krásný výlet.Já bych ty čtyřkolky nezvládla.Máme tady pár metrů ulici-stále plnou aut a hluku.Ocenila bych naprostý klídek ☺
    Fotky jsou moc pěkné ☺
    Přeji krásný nový týden ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Autíčka, letadýlka a jiné technické zdrobněliny mám moc ráda. Bratr lepil letadýlka, nejmladší syn takové ty složitější a vnuk a jeho táta vše možné i dron. Hraví tedy jsou všichni. To je dobře, nikdy se nenudí a vy, jak pozoruji také ne. Díky za ty vaše procházky a obrázky z nich.♥

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Marti, máš tak pěkné fotečky, které dokreslují onu pohodu vašeho víkendového cestování.Já byla doma a listovala jsem si pamětí.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti udělali jste si hezky zábavný výlet a Pavel byl opravdu hodny a hrál si.

    OdpovědětVymazat
  6. Vida, jak je dobré si hrát a to nejen děti, ale i manželé byli určitě zábavní a hlavně, byli všichni spokojení.

    OdpovědětVymazat
  7. Chlapi (teda někteří) zůstávají malými kluky celý život. Náš soused na chatě celý život stavěl modely letadel a teď si na stará kolena pořídil i dron. Má sice dva vnuky, ale s dronem si létá nejraději sám ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  8. Odpověď pro Alenku - děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  9. Odpověď pro Evičku - jak motorkářům, tak čtyřkolákům bych přála parádně upravený terén, kde by se vyřádili a nikoho - zvěř nerušili.☺

    OdpovědětVymazat
  10. Odpověď pro Ruženku - původně jsme chtěli brát na výlet vnuka, ale jeho rodiče měli jiné plány. Nakonec i tak jsme měli krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
  11. Pro Otavínku - Haničku, jsem ráda Hani, že jsi se s námi prošla. Jak se nedaří i výletování pamětí se počítá. Občas je dobré si zavzpomínat.

    OdpovědětVymazat
  12. Eliško, zjistila jsem, že všude dobře, nejlépe blízko chalupy a bez davu lidiček.

    OdpovědětVymazat
  13. Ježurko - Libuško, byla tam pohoda až na ty kluky na motorkách a čtyřkolkách. No, na druhou stranu jsme jim v jejich drandění překáželi my☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  14. Duchodkoevko - jsem ráda,že se manžel pobavil, mít doma konstruktéra mini hejblat bych si pokládala otázku kam s nimi. Ale autíčko bych mu jedno takové dopřála.☺

    OdpovědětVymazat
  15. To jste měli fajn den. Moc hezky jsi to nafotila.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  16. To je hezký, když si dospělí chlapi takhle hrají :). Super akce i počasí! Dnes je tu obloha jako vymetená, ale ten vichr se mi moc nelíbí, asi narazím na hlavu čepici a taky někam vyrazíme :).

    OdpovědětVymazat
  17. Marti, v těch místech jsem nikdy nebyla. Jak vidím z fotek, hráli si hlavně ti větší kluci, určitě si užili spoustu legrace, proč ne. Taky ráda blázním. :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Je bezva, když v sobě chlap objeví kousek kluka

    OdpovědětVymazat
  19. Marti, tomuto koutu Beskyd hodně dlužím. Děkuji z pěknou reportáž. Ty čtyřkolky v přírodě moc ráda nevidím, ale ta malá autíčka se mi líbí. Udělali jste si pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuji vám všem za návštěvu a jen dodám, že máme všude kolem nás plno krásných míst, jen jsme je všechny nestačili navštívit. Je dobře, že se tak děje aspoň takto přes blogy.

    OdpovědětVymazat
  21. Marti, pěné fotky Beskyd. Mám několik kamarádů modelářů - většinou letadel a jsou opravdu hračičkové.

    OdpovědětVymazat
  22. Marti, u přehrady bylo krásně.
    Hezky bylo i u malých velkých kluků s autíčky. Hned jsem si říkala, že je to lepší než čtyřkolky. Jen jsem to dořekla, dorolovala jsem k fotkám kluků na čtyřkolkách a motorkách. Ti mi vždycky zvednout krevní tlak. Ničí přírodu a nadělají spoustu rámusu.
    Přeji hezké podzimní dny. ☺

    OdpovědětVymazat
  23. Moc hezký výlet jste si udělali. Je dobře, že se ještě člověk může vydat ven. Vodní plocha přehrady Baška je nádherná. Tam by se mi opravdu moc líbilo. Přeji Tobě i celé rodině hlavně pevné zdraví a krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  24. Jak vidím, není pro vás těžké ani v dnešní krušné době si hrát. Ať vám to VŠEM dlouho vydrží ☺

    OdpovědětVymazat