neděle 14. února 2021

"NOSTALGIE"

 

Nebudete věřit, co mě přivedlo k nostalgickým vzpomínkám.

Je to tak, škvarky! Pěkně vypečené, mňam, mírně osolené, ano ty pravé, škvařící se pomaloučku, polehoučku jak je připravovala naše babi.To byla pochoutka ...
Na škvarky jsem narazila u Hanky v jejím kaleidoskopu, kde byl recept na škvarkové tyčinky. Což o to, dala bych si, ale škvarky nebyly k mání a tak jsem je nahradila nivou a upekla namísto škvarkových tyčinek, nivové crecry.
Recept jsem trochu pozměnila, ale na chuti to neubralo. Jedná se o těsto kynuté, ovšem bez kynutí a mohu doporučit, jde to rychle, je to dobrota a druhý den jsou ještě lepší. My dokonce pár kousků přikusovali k dýňové polévce. Dám zde recept, sice nejsme v rubrice o vaření, ale pro jednou nevadí.

Vezmete mouku, já dala polohrubou 25 dkg, přidala jsem sůl, balíček sušeného droždí - to vše pokojové teploty - promíchejte. Přidáte1dcl mírně vlažného mléka a v něm rozmíchaný 1 žloutek, 10 dkg strouhané nivy - vše opět promíchejte a nakonec vpracujte 1 dcl vlahého tuku - může být, sádlo, olej, nebo máslo. Já dala napůl sádlo s olejem, aspoň nebyl problém s teplotou, to ohledně droždí! Vypracujte těsto, já rúčo, fúčo a hned vyválet, k tomu potřebujete hladkou mouku na podsypání. Dále buď rádýlkem pruhy a máte tyčinky a nebo jako já, v dnešní době času dost, použila jsem vykrajovátka na vánoční cukroví. Trochu jsem si pohrála, ale kdo si hraje nezlobí a na chvilku zapomene, že je zde mrcha covidová. Vykrájené tvary jsme dala na plech z pečícím papírem, potřela bílkem a pekla ve vyhřáté troubě na 190 °C. Po upečení jsem potřela crecry rozehřátým máslem s trochou rumu, ale to už ani nemusí být. Jsou dobré i taka určitě si na nich pochutnáte. Upřímně, minulé tyčinky zakoupené v obchodě k vínu byly příšerné, pchá, raději upéct si  své.                                                                                  

 Jak jsem tak nezlobila při tom mém tvoření, stále více jsem měla před očima ty růžovoučké škvarky

Venku zima a mráz, zrovna chumelilo a já se přenesla o pár roků zpět, přesně o padesát šest, kdy mě bylo dvanáct. Věřte nebo ne, my měli na zahradě kluziště. Ta osoba v popředí, tak to jsem já, za mnou dva moji bratři a jejich kamarádi.
Všiměte si, že kolem byly mantinely, světla, neboť se u nás bruslilo i večer a dokonce jeden rok mě táta pouštěl k tomu bruslení i hudbu. Nevím, z kterého roku tato fotografie je, ale vím, že jsme tuto ledovou plochu měli určitě po čtyři zimy. Byla to sice dřina vše udržet v provozu, musela jsem se střídat s bratry  s kropením plochy i v nočních hodinách, kdy nás táta budil, abychom čerpadlo uvedli do provozu a pak na pokyn opět odstavili. Vím, obsluhovat tlačítko zapni a vypni není náročné, ale to vstávání co dvě hodiny od desáté večer až do rána, jak jsem zde napsala, služby byli rozdělené a představa toho bruslení, kluci hokejových zápasů, nás poháněla to vše vydržet.Kdykoliv nebylo dost hráčů, měla jsem tu čest být v brance. Moc se mě nelíbilo to otloukání hokejkou, když jsem nepustila branku, ale co se dalo dělat, tak to v hokeji chodilo a u nás na zahradě byly utkání na úrovni, takže i to povzbuzení hokejkou jsem vydržela.

To hlavní jsem tu skoro nenapsala, víte jak při návratu domů do teplé kuchyně mě chutnaly dušené škvarky. Tak na ty jsem si taky vzpomněla při tom mém pečení. To se vzal kastrůlek se dvěma hrstmi škvarků, podlilo se vodou, okmínovalo a přikrylo pokličkou. Mírně podusilo, škvarky se nahřály, chleba k tomu a mňamka byla na světě. Tak to vydíte, co nezdravého nám chutnalo. A pak zase na kluziště, nastoupila údržba - odhrnout a vymést sníh z plochy zhruba 15x 25 metrů a dál kropit vodou z naší studně, kde byla pouze voda užitková. Měli jsme tenkrát pohybu až nad hlavu, v zimě bruslení a sáňkování, od jara do podzimu pin-ponk, stůl, který byl zhotoven po domácku z fošen, stál na místě ledové plochy, fotbal a vybíjená ta se hrála na blízkém hřišti a rybník na koupání byl uprostřed nedalekého lesa. Plavba po hladině rybníka na voru, skoky do vody, závody a potápění a pak zase podzim a příprava zahrady na naše kluziště. Taková stavba mantinelů, aby vydržely celou zimu, to nebylo jen tak. 

Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví, nic se nedá dělat, máme prodloužení. Tak buďte opatrní, ať se neocitnete na trestné lavici při nedodržení pravidel. Zapomněla jsem napsat, že i na našem kluzišti byl rozhodčí a daná pravidla jsme museli dodržovat, abychom nepřišli k úrazu.








31 komentářů:

  1. Marti, vzpomínky na mládí jsou vždy krásné.:-)
    U nás v řeznictví se dají škvarky koupit, ale jako domácí nejsou. Ty jsi udělala nivové pochutnání a určitě to bylo také výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zítra jde manžel do řeznictví, já si snad nechám přinest špek a dám se do škvaření.☺

      Vymazat
  2. A kdo říká, že jsou škvarky nezdravé? Náhodou... Marti, úplně jsi mne nakazila tou nostalgií. Také jsem chodila na nedaleké kluziště, dokonce z domu přímo na bruslích. Když jsem se potom doštrachala domů téměř celá zmrzlá, to nebyly zimní kalhoty, pěkně tepláky a pod tím punčocháče. Větrovka. Ale bylo to super. Vždycky jsme se pěkně vyřádili. Měli jsme pěkné dětství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to Helenko bylo, vyvětraní a zdraví, teda pokud jsem nelízala rampouchy a nebo sníh. Jak to nám chutnalo. ☺

      Vymazat
  3. Blízko našeho domu bylo hřiště kde se v létě hrál volejbal, byly tam prolézačky i pískoviště. V zimě se část stříkala vodou a sloužila jako kluziště . Dřív to bylo takhle každý rok, letos napadl v zimě sníh a vypadá to jako něco mimořádného 😉
    Sádlo se škvarky byla náramná pochoutka, o cholesterolu jsme neměli ani zdání a pak, všechno se stačilo vyběhat! 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty jsi úplný mlaďoch, u nás průlezky nebyly. Nahrazovaly je stromy. ☺

      Vymazat
  4. JM
    Marti, jedno z těch světel nad kluzištěm je u nás dodnes. Po zrušení kluziště nám jej vás táta daroval. Sloužilo k svícení-zahřívání- kuřátek.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné vzpomínky, jak na ty škvarky tak na kluziště. Moje maminka měla moc ráda čerstvé škvarky, vždycky si dala pár na talířek, posolila a k tomu kousek chleba. Vidím ji před sebou, jako by to bylo včera. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná budu zítra jak tvá maminka, tedy pokud budou mít v řeznictví sádlo na vyškvaření. ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  6. Vzpomínky na mládí bývají většinou hezké...Také si vzpomínám jak jsme běhali venku,cvičili na klepáči,hráli různé hry...Dnešní děti chodí po venku s mobilem v ruce,málem nevidí na cestu,natož aby běhali s míčem po zahradě....je to škoda.
    A co se týče škvarků,také je mám ráda (ač bych neměla).Kousek od mého bydliště je soukromý řezník,ke kterému chodí na ně lidé z celého města,jsou každý den čerstvé,ještě teplé.....mňam,také někdy neodolám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy se teda máte, u nás má řezník škvarky nabalené v igelitovém sáčku. Jde z nich tak akorát udělat pomazánku. Ovšem jeden řetězec mívá takové ty růžovoučké, ale ještě jsem je neměla. Tož lepší bude si je sama vyškvařit. ☺

      Vymazat
  7. Škvarky,to se mi sbíhají sliny -:) Já měla ráda, když se doškvařilo sádlo,nastrouhal se do něj malý stroužek česneku a já jsem horké škvarečky dala na talířek a chleba do něj namáčela.Jo a bruslení, lyžování,koulovačky, to jsme si užívali dosyta.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné vzpomínky, téměř totožné. V zimě na bruslích a v létě u rybníka. Lyžování nebylo moje oblíbené, ale brusle jsem milovala. Na chatě na rybníku jsem s klukama také občas stála v bráně. Jó, kde jsou ty časy. A domácí škvarečky, mňam (a zase kalorická bomba) ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, díky tvému článku jsem se vrátila ve vzpomínkách do dětství. U nás se dělalo hodně jídla na sádle a babička pekla úžasné škvarkové placky. Já se na podzim vybičovala k tomu, že jsem také vyškvařila sádlo a ty placky upekla. Kluziště jsme mívali mezi domy na hřišti a také jsme se o něj museli všichni starat. Nejlépe mrzla teplá voda. Když byly naše děti malé, udělala jsem ji na zahradě ledovou plochu. Místo mantinelů byly bariéry ze sněhu. Výsledkem pak byl totálně zničený trávník, ale ta radost z vlastního ledu, byla neopakovatelná. 👍⛸👍

    OdpovědětVymazat
  10. Teplé škvarky jsem už dlouho neměla. Už jsem se párkrát dívala po pěkném syrovém sádle, ale nekoupila jsem.
    Vzpomínkou na kluziště jsi mě vrátila do dětství, také jsme mívali u domu kluziště.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty krekry vypadají výborně :-)

    Já mám tak s dětstvím spojenou chuť křupavého špeku na hlávkovém salátu. Úplně jsem na to zapomněla a tento článek mi nastartoval příjemnou vzpomínku. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ty jsi mi nadělala chutě.Přes měsícem jsem si na domácích švarcích pochutla.Hned zmizely ☺ Moje mamka si je na salát dávala taky.Já jsem to nesnášela ☺
    Kluzišť jsme měli v Otrokovicích(Baťově)množství(asi 4).Na tenisových kurtech byly i klubovna,kde jsme se ohřáli a ještě jsme dostali čajík.Pak na Štěrkovišti,když byla pořádná zima(tam jsem se bála).A pak ještě sádky za městem...to nám kluci nosili brusle...
    Přeji nádherný den,Marti ☺

    OdpovědětVymazat
  13. Teda, až se mi sliny sbíhají. Taky mohu vzpomínat na babiččiny škvarky. Nyní je už nesmím a to od roku 1977,ale ráda je i čuchám. Když jsem je dělávala mým klukům.Marti taky jsi z velkých hlubin vynesla nahoru tu vůni i obrázky z mého mládí. Díky.

    OdpovědětVymazat
  14. Škvarky miluje můj muž. Já si taky zobnu, to jó :-)
    V době mého dětství jsme měli kluziště hned u domu na veliké terase, která byla střechou garáží tehdejší Sevorgrafie. A ani naši kluci nebyli o kluziště ochuzeni. Stříkalo se tenkrát hřiště u domu v sídlišti. Večer stříkali a pak přes den tam bylo živo.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má být Severografie- nepřečetla jsem si to po sobě :-)

      Vymazat
  15. Marti já stále kupuji syrové sádlo a škvařím si ho sama. Pomaloučku a ztlumeném ohni a ke konci přidávám lžíci či dvě mléka, aby sádlo zůstalo krásně bílé a škvarky do růžova. Z nich pak dělám knedlíky, bramborové placky nebo je jíme tak jen osolené. Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla ten úmysl, ale syrové sádlo neměli. ☺ Jo a ty knedlíky se škvarkama byly úžasně mňam. ☺ Lepší než s uzeným. ☺

      Vymazat
  16. Led na bruslení a škvarky: polévali jsme s bráškou prostor před domem a hráli hokej. Později bylo nedaleko kluziště a také rybník Brasák zamrzal - to bylo radosti a sem tam pádů na zadek. Škvarky s chlebem a okurkou a škvarkové pagáčky později u maminky (mužovy)- pochoutka. Mouka, vejce, pomleté škvarky, trochu prášku do pečiva, sůl, kmín.Vypracovat těsto- vyválet silný plát a vykrájet kolečka sklenicí nebo plechovým kolečkem vykrajovacím, poklást na plech potřít vejcem a upéci . Moc nám to chutnalo a moje zlatá tchyně nám je pekla, když jsme měli přijet na dovolenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pagáčky jsme chodívali v Piešťanech, to byla dobrota. ☺

      Vymazat
  17. Tééda,jak se to tam na fotce škvaří... snad půjdu taky pro sádlo :-)) Škvarky taky miluju a maminka je uměla výborně, přidávala při škvaření vždy i trochu mléka. Rádi na venkovské zabijačky vzpomínáme.
    Marti a ty tvé crecry taky vypadají bezvadně, s dovolením jsem si recept opsala.díky za něj.
    Měj se pěkně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se ti Alenko crecry povedou, určitě budeš mít nějakou vychytávku. ☺

      Vymazat
  18. Teplé škvarky ty můžu...
    U nás na dědině, na hřišti, taky každým rokem vyrostlo kluziště. Kluci hasiči postavili mantinely a napustili ohrazenou plochu vodou. Bylo to bezva...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla jsem napsat, že k nám na kluziště občas přišly děti ze ZŠ namísto tělocviku. ☺

      Vymazat
  19. Marti, moc příjemné vzpomínky vyvolané chuťovými buňkami. Škvarky jsem kdysi dělala i doma, ale manžel nesnesl to ovzduší. Už tenkrát za mlada měl potíže s počínajícím astmatem a cokoli dělám v kuchyní musí být otevřené okno, pozavírané dveře a zapnutý odsavač par. Tak už škvarky jen kupujeme a to není ono. Kluziště jste si museli zasloužit. Táta byl skvělý.

    OdpovědětVymazat
  20. No jo, škvarky... To byla v dětství pochoutka..

    OdpovědětVymazat