pondělí 1. února 2021

" PEČENÍ"

 

Vařím, smažím a peču stále, leč toto na blog uvedu minimálně. Taková dobrá polévka Dýňová ta v zimě při příchodu domů z procházky zahřeje ať je poledne, či podvečer.

Vyzkoušela jsem dýni Hokaido i Máslovou, ale zvítězila Máslová. S přídavkem kousku zázvoru a špetky kari nemá chybu. Nevím jak kdo, ale já když mám doma kořenovou zeleninu, nebojím se ji tam přidat a brambor je samozřejmostí, pak jen rozmixuji, ale bez zázvoru, ten odstraním. Stačí jej pouze v polévce povařit, pak dochutím trochou octu Balsamica, ale to již na talíři, manžel si namísto Balzamica kápne pár kapek citrónu.                                                                            

Tvarohové knedlíky s borůvkami, také neměly chybu, není to tak dlouho, co jsem se pustila do kynutých.

Trocha nervozity jak vše vyjde a zdařilo se, zkoušela jsem jednu dávku vařit na páře jako vařívala babička, druhou ve vodě s trochou omastku - másla a byly nadýchanější než v té páře. Dříve bez přidání omastku byly oslizlé, tak nyní už pouze ve vodě s trochou másla, nebo bude stačit olej?

Nejíme jen sladké, jak by zde mohlo plynouti, máme rádi především maso a snažíme se také o pravidelnou konzumaci zeleniny v kombinaci třeba s rýží.
Naše oblíbená červená řepa a z ní připravený salát s přídavkem křenu a jablíčka - vše bez vaření, nebo spařování. Namísto křenu se dá použít i mrkev, nebo jen  česnek a pár kapek olivového oleje s kapkou citrónu, hlavní je řepa syrová, nevařená, nepečená.  Červenou řepu mám ráda také dušenou s jablkem na způsob červeného zelí s kouskem hřebíčku a skořice,v kombinaci s pečenou kachnou nemá chybu. Může být i pečené kuře, brambor, či knedlík.  

Co mám moc ráda tak to jsou míchané saláty v krabičce z obchodu - polníček, rukola, výhonky červené řepy a malé lístečky různých salátů. Dochutím již jen pár kapkami olivového oleje, zakápnu citrónem, nebo jen Balzamikem a příloha je hotová. Ještě se zmíním o avokádu, to jsem snad jediná v rodině co si na něm pochutnám buď formou pomazánky, nebo jen tak osolené, musí však být dokonale uzrálé.


Pomazánka z něj je hotová raz dva - k rozmačkanému přidáme prolisovaný čenek, trochu pepře a soli
Sytá snídaně je připravena, tak už jen kafíčko ...
Co však dle mého muže jsem přivedla k dokonalosti je jeho oblíbený "Pudinkáč"
Zkoušela jsem několik verzí těst, ale ta nejlepší je z těsta na bublaninu. Co budete potřebovat: 4 celá vejce, 1 hrnek cukru krupice - dávám 3/4, 1 1/2 dcl oleje  a špetky soli - šlehám, a přidám trochu rumu. 
K vyšlehanému přidám 1dcl mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 čokoládového pudinku dr. Otker- 35 %,1 prášek do pečiva. Pokud se bude těsto zdát moc husté, kápněte trochu mléka, nebo uberte lžíci mouky.                                                  

Než to vše smícháte dohromady uvařte si pudink vanilkový klasicky z 1/2 litrů mléka a 1 - 2 lžič cukru se špetkou soli, odstavte ze sporáku, přidejte lžíci másla a můžete zakápnout rumem, ten není podmínkou. Mezitím doděláme těsto, já si předem rozšlehám vejce, cukr a olej, nyní pokračuji a mezitím promíchávám pudink. Těsto vleju na plech vyložený pečícím papírem a nyní prolívám uvařeným pudinkem, můžete použít i lžíci. Naposledy  jsem přidala do těsta na menší kousky nakrájené zavařené broskve, manžel chtěl "Pudinkáč" ja zase bublaninu, nakonec dobrota nezkonalá. Peče se při 190 °C přibližně půl hodiny, to vyzkoušíte špejlí. Původní recept se ještě potírá po upečení zakysanou smetanou a zlehka posype mletou skořicí, nám to chutné tak.

Pokud jsem vám nadělala chutě, vrhněte se do díla, samozřejmě namísto čokoládového pudinku můžete přidat kakao. U nás se kakao nenachází, manžel čokoládu nesmí a kakao také ne, tak jej nekupujeme, ovšem čokoládu a pudink čokoládový manžel koupit nezapomene. Já kakao neééé a čokoládu tak kousek jednou za rok, spíš celou a pak zas mám na rok pokoj, ale tento moučník ano oba dva. Ovoce se může dát i do pudinku, udělala jsem to jednou s mandarinkami a šťávu jsem dala do těsta namísto mléka, nemělo to chybu, rumem nešetřím. Přeji vám pohodové dny prožité ve zdraví











29 komentářů:

  1. Marti, ty recepty u tebe mám moc ráda, už na starém blogu. Výborné věci jsi uvařila. Pudinkáč vyzkouším a zeptám se, to je na velký plech? ... Vidím, že máme stejné talíře ☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,peču na malém plechu s vyšším okrajem.

      Vymazat
  2. Samé dobroty.Ráda se dívám,co děvčata na blogu vaří a pečou.Je to inspirace pro mě.Červenou řepu i avokádo mám ráda a hlavně řepu si dělám často a na různé způsoby.Ráda peču a tvoje buchta mě zaujala a tak si opíšu recept a děkuji.
    Přeji ti hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko,děkuji za návštěvu. Salát z řepy mám ráda i v kombinaci s bílým jogurtem, to pak stačí kousek pečiva a je dobrá svačinka, či večeře. ☺

      Vymazat
  3. No nadělala jsi mi chutě. Nejvíc na kynuté borůvkové knedlíky. Ty jsem už tedy hodně dlouho nedělala. U nás tomu říkáme blbnouni a moje mamka je měla božské.Červenou řepu mám taky docela ráda, manžel ne a mladší syn ji má rád naloženou- kupovanou ve sklenici.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, ty nám děláš chutě! Já jsem minulý týden dělala pomazánku a salát z červené řepy. Byly tu vnučky a jak to doma moc nemají, tak se olizovaly až za ušima, jak se říká. Ono se to musí pěkně upravit a dobře ochutit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně taky je lepší menší řepa než úplně obrovská, je křehčí. ☺

      Vymazat
  5. Marti, ty mi děláš chutě. 😀👍😀 Každopádně vyzkouším ten pudinkáč, tedy, až dojíme bábovku z kefíru, kterou jsem pekla podle receptu mé spolužačky.
    Dýňovou polévku jsem nikdy ještě nevařila. Nevím totiž, jako má mít chuť. Od kamarádky jsem dostala dýni, pátrala jsem na internetu, hledala recepty. Pak jsem sondovala u dcery a snachy. Jedna říkala, že má být jemná, druhá zase, že pikantní. A než bych planě experimentovala, dýni jsem rozdělila se slovy: "Tak si holky uvařte každá tu svou."😀
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme rádi polévku z dýně pikantnější, proto zázvor a také chlli, to jsem zapomněla napsat Alenko. Já si tam občas dám kopeček bílého jogurtu.

      Vymazat
  6. Dýňovou polévku vařím teprve asi dva roky, ale máme ji moc rádi. Také dávám bramboru a mrkev a mixuji na krém. Přidávám čili koření, aby byla ostrá. Také už jsem vyzkoušela tvůj recept na jednoduchou avokádovou pomazánku a je fakt dobrá. Hezké dny ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, výborná je dušená dýně na způsob polévky, třeba k vařenému, či pečenému masu. Dusíš se zeleninou i kořením a pak rozmixuješ. ☺

      Vymazat
  7. Samé dobrotky!!! Až sa mi zbiehajú slinky!! Tak nech sa Ti vo varení a pečení len darí! Samozrejme, aj v dobrom zdraví! 🌞

    OdpovědětVymazat
  8. Vařím, smažím a peču stále, leč toto na blog uvedu minimálně. - pěkná básnička. :-)
    Taky pořád něco klohním, na blog nedávám. Dýňovku jsem dělala akorát z Hokaido. Avokádo jsem vždy stihla slupnout jen tak před tvořením pomazánky či čehokoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lotty, taky slupnu jen mírně osolené a opepřené s kouskem chleba☺

      Vymazat
  9. Tedy,já jsem dostala pořádný hlad:Vypnu PC a půjdu "múzovat" do lednice a špajzky.
    Přeji krásný podvečer ☺

    OdpovědětVymazat
  10. Dýňovou já moc ráda. Dělám ji z hokaido. Jen jsem nevěděla, že ji stačí jen pořádně umýt, nemusí se loupat. Přidávám tam mrkev, petržel i bramboru. A kořením kari a kajenským pepřem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím proč, ale tato dýně mě moc neoslovila, ale hodně se používá. ☺

      Vymazat
  11. No, vidím, e sji šikovná a já asi hodně mlsná, nebo nejsem zvyklá na všechny chutě. Dýňovou polévku jsem nikdy neochutnala, červenou řepu nejím a tak bych mohla ještě chvíli pokračovat. Sladké knedlíky mám ráda, dokonce se je už naučil jíst i můj manžel od té doby co mu musím vařit dietu, Jsme spíš masoví, máme rádi omáčky,. Dnes jsme měli kuře na paprice a těstoviny.

    OdpovědětVymazat
  12. No téééda....to je dobrot...jedna lepší, než druhá ! :-)
    Dýňové polévky jsou i u nás hodně oblíbené. Co jsem ještě nikdy neochutnala,je avokádo. Myšlenka,že ho někdy koupím už byla, kdy je ale nejvíc zralé nepoznám.
    Přeji pěkný víkend.Alena

    OdpovědětVymazat
  13. Dýňovou polévku mám moc ráda, ale avokádo sice sním, ale není to můj šálek kávy.
    Marti, zdravím a přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo,objevila jsi se, což značí, že jsi zdolala opravu na blogu. ☺

      Vymazat
  14. Nééé jídlo. Jsou skoro 4 hodiny ráno a čtu tvoje recepty. Nejdřív škvarky ( to mi připomnělo, že musím Vyškvařit včera koupené sádlo ), teď dýňová polévka a spousta dobrot. Nesmím v noci jíst, neprojdu dveřma. Už takhle mi lékaři na potkání říkají, že mám zhubnout. Nojo, to se hezky říká ale hůř dělá. Navíc jsem za rok lockdownu přibrala asi 5 kilo a ne a ne to dostat dolů. Hanka Hávová

    OdpovědětVymazat