čtvrtek 11. února 2021

"VAŘENÍ A PEČENÍ, NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ"

 

O tom, že vaření a pečení je pro někoho trápení jsem se přesvědčila ve svém okolí nejednou. Neříkám, že tuto činnost sama provádím pravidelně každý den s chutí, ale jsou dny,kdy vařím a peču ráda. Není to tak dávno, kdy jsem upekla vdolky, maminka a babička je smažila ve velké vrstvě tuku, já se rozhodla upéct vdolky na plechu. 

Recept na těsto jsem použila univerzální od Jitky:https://blogyorga.blogspot.com/ najdete je ve sloupečku v levo - MOUČNÍKY. Toto těsto mě nikdy nezklame. Sama jsem si udělala menší vylepšení, dávám do těsta štamprličku rumu. Z půl kila mouky jsem vytvořila po vykynutí 26 kuliček, které jsem povytáhla do stran a nechala ještě 15 minut kynout na plechu. Po upečení jsem vdolky potřela máslem  smíchaným s trochou rumu, navrch pak povidla a tvaroh. Nemusím dodávat, že to byla nezkonalá dobrota a výborný oběd.

Po dlouhé době jsem dnes vařila dýňovou polévku. Vyzkoušela jsem dýni Hokaido a Máslovou, vyhrála na plné čáře máslová, jinou již nekupuji.

Tato dýně jde krásně oloupat škrabkou na brambory, není tak tuhá, nemá tolik semínek, zkrátka a dobře mě vyhovuje po všech stránkách. Jak takovou polévku uvařit, byla pro mě záhada, samozřejmě měla jsem možnost nahlédnout na spousty receptů, slyšet spousty rad jak dýňovou polévku připravit, ale stále jsem se tomu vyhýbala. Můj muž se netvářil, že by si tuto polévku přál a nakonec jsem mu připomněla naši první polévku z červené řepy, kdy prohlásil, že on ji jíst nebude. Tehdy jsem polévku uvařila, s tím, že pro něj vytáhnu z mrazáku drůbkovou a já si na polévce z řepy pochutnám sama. Nakonec ochutnal a od té doby polévku z řepy na způsob bramborové gulášové s kouskem uzeniny vařím dost často. S pečivem může se podávat i jako samostatné jídlo.

 Ne jinak to bylo s tou dýňovou a jak ji připravuji? Na kousku másla a trošce oleje zpěním cibuli, přidám tři stroužky pokrájeného česneku, tymián a postupně přidávám dýni a zeleninu nakrájenou na menší kostky - dýni, mrkev a petržel po jednom kusu, celer - půlku menšího, brambor tak 3- 4 střední, přidám půl čajové lžičky kari koření, mletý pepř, sůl, podleji vodou- ne však moc. Později přijdete na to, proč ne moc vody. Přidám dvě kuličky nového koření a dva bobkové listy - koření a bobkové listy po uvaření vyberu, zrovna tak plátek zázvoru (pokud nemáte z tohoto něco v oblibě, nedávejte). Polévka se začne vařit, přidám kostku bujónu - hovězí, vývar většinou nemám, a zakápnu sojovou omáčkou a přidám trochu chilli. To se nyní divíte, ale záleží na vás, co kdo a jak má rád. Vaříme přece s láskou a známe své chutě a možnosti. Po asi tak 25 - 30 minutách vaření nastává mixování, nezapomeňte vytáhnout kuličky nového koření, bobkový list a hlavně zázvor - nejdříve hustá část, kterou dám do hrnce zvlášť, pak mixuji dvě naběračky i s vývarem. Určitě si řeknete proč dává hustou část zvlášť, přišla jsem totiž na to, že mohu ze dvě až tři naběračky oželet a získám tak chutné pyré jako přílohu k masu - dnes k nadívaným kotletám - plněné uzeným masem a kouskem papriky.To vše přelít cibulkou z pod pečínky,  nezkonalá pochoutka.
Ovšem musím přiznat, že kotlety měl na starosti manžel, takže dělba práce. Já tu polévku a pyré.
 Zpět k té polévce, ještě nejsme u konce. Po odebrání pyré k masu, smícháme zbylé s řídčím mixovaným, doplníme převařenou vodou dle své představě o hustotě polévky, necháme přejít varem a po odstavení přidáme oříšek másla. Máslo dodá na jemnosti, to samé u pyré.
Přímo na talíři si polévku ozdobíme lžičkou bílého jogurtu, já si přidám pár kapek balzamikového octu - ten má na lahvičce obrázek jahody a šlehačky, jiný nepoužívám. Všem vám přeji pohodové dny ve zdraví prožité s doporučením, nebojte se při vaření popustit svou fantazii a nechte si chutnat.






27 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle a dala bych si všechno !😋
    Těsto od Jitky používám taky a rum ho může jen vylepšit . Hlasuji pro rum a vdolky 👍😁

    OdpovědětVymazat
  2. Ač sama už jaksi nepeču, občas máme pečivo od kamarádky- lívan s ovocem a pod. Muž má rád docela vánočku- tu kupovanou lehoučkou, ale jíme ji několik dní.
    Vypadá to pěkně a chutná určitě moc.Děláš mi chutě>♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, my si zase s dcerou často moučníky měníme. Dcera také ráda peče. Občas manžel také něco přinese z obchodu - šáteček, šneka. ☺

      Vymazat
  3. Vdolky bych si dala a polévky podle tebe vyzkouším.
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Vdolky na plechu zkusím, děkuji za tip. A dýňová polévka? Když vývařovna nefungovala, tak jsem ji vařila skoro denně. Z domácích hokaidó, urodilo se jich moc. Máš to moc pěkně nafocené a jdu na snídani - jablkový táč a kafíčko ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Polévku si vařím jen pro sebe.Až se stydím přiznat,že mám teprve 1 1/2 roku elektrickou troubu.Teď peču buchty snad 2x týdně.Moc si to chválím.Nevím,proč jsem ji dříve nechtěla.
    Marti,přeji krásný víkend.Tady je dost sněhu,obloha blankytná a mrzne.Z okna je to moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás má Evičko sluníčko dovolenou. Elektrická trouba je nejlepší, dřív jsem měla sporák kombinovaný. Na novém bytě plyn není zaveden, pouze elektřina a tak mám celý sporák elektrický. ☺

      Vymazat
  6. vdolky vypadají nádherně,hlavně že je dietnější příprava...Polévku z Hokaido také dělávám,mám ji ráda....
    Přeji všem dobrou chuť...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vdolky pečené jsou opravdu moc dobré, ty smažené nám nechybí. ☺

      Vymazat
  7. Kdybys nebyla tak daleko. pozvala bych se na oběd ☺ Vdolky pečené na plechu je skvělý nápad, jsi šikulka. Hezký víkend ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, děláš mi chutě. 👍👍 Vdolky jsem zatím pokaždé jen smažila, ale určitě vyzkouším ty pečené v troubě.
    Dýňovou polévku jsem ještě nikdy nevařila. Dostala jsem od kamarádky dýni a hledala vhodný recept. Kdybych alespoň věděla, jak má polévka chutnat, asi bych si nějaký vybrala. Pak jsem sondovala u dcery a u snachy. Jedna říkala pikantní, druhá jemná. A teď babo raď. Tak jsem si poradila, dýni jsem rozpůlila, podělila holky, ať si každá uvaří tu svou. Naštěstí ta dýně byla velká. 😊
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, holky ti mohou dýňovku přinést ochutnat. ☺ Vdolky vyzkoušej. ☺

      Vymazat
  9. Vdolky jsem nikdy nedělala, nechtělo se mi do smažení, ale to pečení v troubě je bezva nápad.
    I polévka vypadá lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečení je rychlovka, navíc dietní ☺, polévku je třeba vyzkoušet.

      Vymazat
  10. Vdolky, to mi připomnělo moji tchýni. Ta dělala vynikající. Měla velkou radost, když všechny zmizely. Kdysi jsem je smažila, ale to je už dlouho. Dýňová polévka, ta může být pokaždé jiná, máme ji rádi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá kuchařka je ráda, když se vše zbaští. ☺

      Vymazat
  11. Mám to s vařením podobně. Vařím každý den a někdy mě to i opravdu baví, někdy se teda taky stane, že vůbec, ono je hrozně těžké pořád vymýšlet, co vařit, aby to jedli všichni čtyři strávníci. Dýňovou polévku jsem nikdy nedělala, pěstuji dýně giganty na kompot a na vykrajování. Na vdolky stále vzpomíná manžel, že je dělávala maminka, tak mu je třeba taky udělám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýňový kompot dělávala babička dceři s ananasovou příchutí. ☺

      Vymazat
  12. Ovšem dělám ji trochu jednodušeji.. A z pyré dělá přítelkyně dynaky, jakousi obdobu brsmboraku

    OdpovědětVymazat
  13. Polévku jde dělat na různé způsoby. Děkuji za tip na bramboráky. ☺

    OdpovědětVymazat
  14. Polévku jsem kdysi zkoušela, ale j manžela jsem s ní neuspěla. Jenže to jsem neznala tvůj recept. Já do ní nedala tu zeleninu a brambory ani některé koření. Tak někdy zkusím podle tebe.

    OdpovědětVymazat
  15. Přesně tohle razím taky. Vaření by si měl člověk užívat. Alespoň já to tak mám. Přes zimu rád chodím do kuchyně, ale od léta je u nás doma v permanenci gril. :) K Vánocům jsem navíc dostal gastro vybavení, které používají i profíci, takže to je radost na tom cokoliv dělat. Zrovna teď o víkendu se chystám na trhané maso z brisketu. :) Bude to moje premiéra, ale věřím, že to klapne. :)

    OdpovědětVymazat