úterý 30. března 2021

" NĚCO Z ARCHÍVU FOTOGRAFIÍ"

 Prohlížím svůj archív fotografií, blíží se Velikonoční svátky a fotografiemi si vzpomínám co a jak kdy bylo. Tak třeba rok 2013 - Velikonoce 31. 3.

Letos se to určitě opakovat nebude, nyní máme jiné vzrůšo, bez kterého bychom se určitě všichni obešli - coviďáka. Ó jak všichni bychom rádi " jenom" sněhuláka.
Jedu dál, sněhu plno, ale výzdoba oproti letošku už nachystaná, čekali jsme nádherné "Jaro"...
Nechyběla ani tradiční Šoldra - kynuté těsto zadělávané uzenou polévkou, zapečené s klobásou a uzeným masem. Šoldra nesměla chybět žádné Velikonoce v rodině manžela.
Dříve nám ji pekla maminka, dokud žila, od jisté doby peču Šoldru sama.
Nechyběli ani vnuci, kteří přišli na pomlázku...
Vnuků máme pět...
Pomlázka byl mazec včetně hojně používáného polití vodou, aby babi zdravá byla. Nesměl chybět mazanec a jiné dobroty.
Přesouvám se dál je rok 2014 a my jsme se vypravili s nejmladším vnukem na Medvědí česnek, venku se vše zelenalo a kvetlo.

Nyní je mě víc jak jasné, že jsem si tak trochu navodila jaro a možná přece jen vykutám ze skříně pár letitých vajec a přidám něco z přírody a uděláme si Velikonoce sami dva spojení s rodinou na dálku přes techniku, jinak to nevidím. Vám všem přeji Velikonoce prožité hlavně ve zdraví a pohodě.


















32 komentářů:

  1. Marti, přeji krásné a pohodové jarní svátky.U nás je třetí den skoro léto, tak snad to vydrží i o svátcích, abychom mohli vyrazit na první jarní výšlap,i když bohužel v rámci okresu. Ještě jednou, pěkné svátky.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, děkuji za přání. Dnes se u nás počasí docela pokazilo, naštěstí k večeru. Stihli jsme ještě jeden malý výlet do okolí. ☺

      Vymazat
  2. Marti, krásné fotky a zajímavá reminiscence se sněhem. Dnes bylo u nás 24°C a já se před chvílí doplouhala ze zahrady. Využívám hezkého počasí a rozsazuju sazeničky muškátů z podzimu. Pokaždé se ne vše ujme a zakoření. Na podzim jsem toho udělala už méně a jako kdyby mě ty muškáty slyšely, zakořenily, až na malé výjimky, téměř všechny.
    Děkuji za přání k Velikonocům a přeji také klidné a pohodové prožití svátků jara a hlavně zdraví. 👍💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač bez vnoučat a dětí, doufám, že budeme všichni v pohodě a ve zdraví Alenko. ☺ Obdivuji tvé zahradničení. Děkuji za přání. ♥

      Vymazat
  3. Marti také pamatuji různé počasí na Velikonoce od sněhu po téměř letní dny. Ono také záleží na který čas to vyjde. škoda, že ty letošní mají být chladné. Přeji Ti příjemné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, na jednu stranu škoda a na druhou dobře, aspoň bude většina lidí sedět doma ☺ ☺ ☺

      Vymazat
  4. Krásné vzpomínkové fotografie.Na Velikonoce ráda vždy vzpomínám.Hlavně proto,že jsme se kolikrát těšili,že bude teplo,nakoupila jsem dětem nové věci a byla zima.Na jedny velikonoce už před 46 lety jsem ležela v porodnici.Pan doktor nás přišel vyšupat s pomlázkou
    Hezké dny přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velikonoce v porodnici byly určitě zařazeny Jitko mezi ty nejkrásnější.Já tam ležela v prosinci 12. 12.1974 a domů jsem se dostala 19. 12. ☺ To byly vánoce s tím nejkrásnějším dárkem ☺

      Vymazat
  5. Marti, moc hezky jsi zpracovala Velikonoce, to srovnání je výborné. Máš tam všechno, co k svátkům patří, i ta výborná šoldra. Také já děkuji za přání a přeji nejen vám oběma, ale i vaší rodině příjemné Velikonoce prožité ve zdraví a pohodě. ☺ ☺ ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za přání,dnes byl moc krásný den.Nyní se již ochladilo, snad nám ještě nenasněží ☺

      Vymazat
  6. Marti, užili jsme si nádherné dny a na Velikonoce bude zima, i to je příroda.
    Snad budou ty příští Velikonoce veselejší s koledníkama.:-)
    Přeji tobě i tvým blízkým pohodové Velikonoce a hlavně zdraví. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji a budu doufat s tebou v lepší prognózu velikonoc příštích. ☺

      Vymazat
  7. Marti, je prima listovat ve starých fotografiích. Já to mám taky moc ráda. Přeju Ti poklidné prožití Velikonoc ve zdraví. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Marti,také se ráda probírám starými fotografiemi a vzpomínám na lepší časy.Obzvlášť letzos to bude hodně smutné,neuvidím své blízké a oni za mnou také nemohou přijet.Budu úplně sama a doufat v lepší časy.Přeji pokud možno hezké prožití svátků ve zdraví a pohodě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, hlavně zdraví a doufat v lepší čas. ☺ ♥ ☺

      Vymazat
  9. Ty fotky" o počasí" jsem velmi ocenila. Díky za připomínku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alko,málem byla dnes také sněhová nadílka. Dost sněhu a zimy. ☺

      Vymazat
  10. Jen se netěš, co když nasněží? Naprší určitě. Jinak hezké vzpomínky. Já nic chystat nebudu, mazanec máme dokonce dva - jeden od kamarádky vajíčka uvařím do zelňačky. Letos bude chybět mísa s uzeným, klobásou a vejcem. Možná udělám talířek s dietnějším složením pro manžela.Přeji hezké svátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko a nasněžilo, sních však hned tál, zůstal jen v dálce na vrcholcích Beskyd. ☺

      Vymazat
  11. Marti, Tvoje první fotka je jako moje z února - najdi žluté auto! :-) Já zase docela často peču chleba. Vnuků tedy máte úrodu! To brzy bude fotbalová jedenáctka. :-) A vnučku žádnou?! Jinak přeji pohodové velikonoční svátky plné veselí. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Moc pěkné vzpomínky, Marti, a máš pravdu, raději kupa sněhu, než covid! :(
    Přeji krásné Velikonoce! ♥ Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Těm zasněženým fotkám se snad ani nechce věřit :-) Ale co, každý rok to na Velikonoce vyjde jinak, tak to prostě je :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí člověk neporučí a tak to musíme i brát. Škoda jen, že se neudrželo to krásně sluneční počasí. ☺

      Vymazat
  14. Marti, to je pěkné vzpomínání :-)
    I když už druhý rok jsou Velikonoce jiné, ať jsou i tak i u vás pěkné a pohodové :-)
    Šoldra, to slyším poprvé, ale může to být moc dobré :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, hlavně ať jsme zdraví a covid jde do pryč. Šoldru nyní peču bez náplně, udělám to samé univerzálníkynuté těsto od Jitky, rozdíl je pouze namísto mléka - uzený vývar, cukr půl pol. lžíce, sůl 1 kávová lžička a oleje z původních 2dcl dám 1,5dcl. Uzené a klobásy dám vedle na talířek - znáš to, tomu chutná uzené, ten nejí klobásy a dcera má ráda jen to upečené těsto. ☺ ☺ ☺

      Vymazat
  15. Marti, nedalo mi to a podívala jsem se, co mám na blogu o velikonocích 2013 a je tam fotografii sněženek ve sněhu. Prohlížela jsem dál a je to zajímavý.
    Na velikonoce peču nádivku s uzeným a něčím zeleným. Šoldru neznám.

    OdpovědětVymazat
  16. Jsi bohatá babička, 5 vnuků! to už je něco. Já mám dvě vnučky a jsem přešťastná! nemít vnoučata je asi smutné.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat