sobota 9. listopadu 2024

" NA MARTINA "

 Každý rok se to u nás opakuje, stále stejná písnička zaznívá z úst mého muže, když se blíží datum 11. 11. To budeš chtít "ZASE" Svatomartinské vína, to budu odpovím a hned namítnu, že si je obstarám sama. Taky kachničku - namísto husičky, červené zelí, knedlík, vím co na to manžel odpoví a tak jej předejdu, že to mladé víno nemusí konzumovat, když mu "NECHUTNÁ". Následuje přednáška, kterou znám a je pro mě děvče z jížní Moravy zcela zbytečná. Leč něco málo ze zdroje pro neznalé o víně Svatomartinském : jsou to první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou příjemnou svěžest. Pak se u nás rozběhne ten pravý kolotoč ☺, letos zpestřený našim "dohadování" o termínu prodeje, který byl pozměněn z 11. 11. v 11 hodin na 8. 11. Proč, kde jsi to sebrala, vždy to je až 11. 11. v 11 hodin☻Mé vysvětlení, že Martina je v pondělí a lidi chtějí víno a husičku, u nás kachničku, protože je lepší, zvláště chlazená hezky česká, mňam. To chtějí jíst přes víkend a vůbec restaurace chtějí kšeft a přes týden by nebyl zájem. Po chvilce překvapivě mé vysvětlení bylo vzato na milost a když jsem odmítla jít na husu do restaurace s tím, že nikdo to neumí upect lépe než "TY", manžel začal sepisovat co to má koupit za ta Svatomartinská vína - Muller Thurgau, Modrý portugal, Zweigeltrebe rosé, když je musím mít a jemu ty mladá nedozrálá nechutnají ☺☻☺☺☺ No nechutnají, než se doma otevře první láhev červeného Portugalu na podlití červeného zelí, je první, kdo mě navrhne,aby jsme ochutnali☺To už já vařím červené zelíčko, zakoupené v obchodě začínajícím na písmeno L a ta sklenice je tím červeným zelíčkem tak napěchovaná, že máme jej dosti a ještě více. No, to jsem zde nezmínila, že zelí mám na starosti já, manžel tu kachničku, kterou vykostí, nasolí - sůl vetře a prsíčka kachničky promasíruje, aby nebyla vláknitá - mírně naklepe obráceným příborovým nožem. Nenápadně pokukuji a chválím, no nedivte se, chválili by jste také jak by jste kachničku ochutnali, což nemůžete, tak aspoň nahlédněte ☺

Kachnička nasolená, obložená jablíčkama, podlitá vodou a pomalu pečená pod pokličkou 2 hodiny při 190°C. Když se tuk začíná vypékat, část tučnou odebrat a podlévat ohřátou vodou, ne studenou, systém je systém a do systému si navzájem nelezem ☻☺(někteří)☺já nelezu. Pohled na kachničku je boží, co vy na to. Po dvou hodinách pečení, podlévání, polévání, přepneme na gril a přidáme stupně na 240°C a 10 - 15 minut připečeme už bez poklice☺To už mám i uvařené zelí, které jsem v průběhu pečení kachničky vyklopila do hrnce, přidala na tu1štíhlou, ale napěchovanou sklenici z obchodu co začíná na písmeno "L"3 kusy hřebíčku je to to voňavé koření, ne hřebík ze skříně z chodby, co mě jednou přinesl vnuk ☺ Já si totiž říkám nahlas co patří do hrnce a malý pomocník běžel pro hřebíčky☺, kousek celé skořice, to už zelí bublá v odkrytém kastrolu podlité dvěmi deci červeného mladého Portugalu, jablíčko neloupané, tence pokrájené na měsíčkyputuje k zelíčku, přidám špetičku mleté skořice, tak jen lehce pro jistotu a vůni ať tam je,pepř tam rovnou taky namelu a dnes ovíjená Portugalem, který manželovi po druhém loku opět tak jako každým rokem zachutnal, zmaténá tím obratem a tvrzením, že ještě skočí "TO" mladé víno přikoupit, když je tak dobréééé☺vzala jsem kořenku z kmínem a zelí okmínovala☺. Zděšená, zda to bude dobré, či ne, lovila jsem v paměti, zda jednou do roka kmínuji, nebo ne? Asi jo, bílé určitě a červené sem tam, zelí se pod pokličkou už dusilo a proti kmínu nic nenamítalo, odér z vína se vyvařil a bylo na čase trochu zelí zasmažit. Jen tak zlehka na sádle zpěnila jsem cibulku, přidala lžíci hladké mouky a zásmažka byla na světě. Pak už jen stačilo zředit vodou, povařit 20 minut za stálého míchání, k zelí jsem v závěru přidala jen polovinu té zásmažky a stačilo už jen nechat spojit, povařit za stáleho míchání 5 minut a dochutit, stačilo přidat špetku soli a pár zrnek cukru.
Jablíčka krásně u kachničky zkaramelizovala, doporučuji je přidat až po 3/4 hodiny pečení, budou pevnější, ale i tak byla lahodná. Některý rok uvařím dva druhy zelí , letos jsme si vystačili s červeným a knedlíkem houskovým, pochutnali jsme si i tak. Něco málo ze zdroje o svatým Martinovi:
Dle legendy byl svatý Martin římský legionář, který dal svůj rytířský plášť chudákovi, na kterého narazil. Protože chtěl změnit svůj dosavadní život a věnovat se Bohu, vzdal se rytířského stavu a stal se misionářem. O svatém Martinovi se také říkávalo, že když dával kázání, husy ho rušily svým štěbetem. To potvrzuje rčení: „Husa o Martině nejpěkněji zpívá,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni. A ještě vysvětlení proč bylo letošní první víno dříve v prodeji - zdroj nám napoví: Svatomartinská vína, která se tradičně prodávají od 11. listopadu, budou letos v prodeji dříve kvůli nepříznivému počasí, které ovlivnilo produkci hroznů a snížilo objemy sklizených hroznů o třetinu oproti předchozímu roku. Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví


28 komentářů:

  1. Teda Marti, ty mi děláš chutě, to je nádhera. Já mám také radši kachnu než husu, protože je vždycky měkoučká a nám také chutná. Ptala jsem se syna (Martin), co by si dal v neděli na oběd a on si vybral kuře s nádivkou a br. knedlík, takže je vyřešeno. Myslím, že brzo dojde i na tu kachnu 😂 Moc zdravím, pá 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, zkoušeli jsme i husokachnu - Německo a už jsme zůstali u té české Vodňanské chlazené ♥

      Vymazat
  2. Marti ahoj, ráda jsem si přečetla Tvoje vyprávění. Taky mám doma jednoho Martina :o). Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Hola, hola, Martičko, ty jsi snad popisovala naše vaření minulou sobotu a také zítřejší oběd? Martina máme také...červené zelí a obojí knedlíky dělám já, nastrouhám tam jablíčko, pořádně velké a je to moc dobré.Kachnu peče manžel. Do bílého zelí mi přidává cukr a kmín!
    Tak dobrou chuť a přípitek. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chá ☺Jiřinko, tak to víš o čem zde píši ☺ ☺☺Víš, manžel zelí bez aspoň špetky jíšky neuznává ☺ Tak ji tam dám špetičku a dušička je v klidu ☺☺☺

      Vymazat
  4. Já jsem asi jediná,která kachnu ani husu nemusí.Přesto si kachnu zítra dám,abych neurazila manžela.Koupil dvě kachní stehna a bude je péct.Na mě zbyde bramborový knedlík a zelí.
    A upeču svatomartinské rohlíčky.Tak zítra dobré trávení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase Jituš králíka ☻☺nejím vůbec, jako dítě jsme je měli pořád ☻☺

      Vymazat
  5. Krásně popsané. U nás už kachna i husa z jídelníčku zmizely. Manžel už to odmítá, že jsou to dost těžká a mastná masa a jeho žlučník už to nezvládá. Tak u nás se peče kuře se zelím a bram. knedlík. Zelí dělám také s jablíčkem a nepřidávám vůbec mouku, zahustím jen strouhaným jablkem a přidám smaženou cibulku ovšem bez mouky a samozřejmě na dochucení trošku cukru a pokud je zelí málo kyselé, tak přidám pár kapek citronu. Tak ať se vám vše povede a vínečko chutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, manžel zelí bez jíšky neuznává, tak dám jen trošičku té jíšky ať má dušička klid ☺

      Vymazat
  6. Když všichni vypráví o huse nebo kachně na sv.Martina,tak jsem si také koupila 2 kachní stehna,upekla a červené zelí také bylo.Budu to jíst asi 3 dny,ale chutná,je to změna.Přeji všem dobré pochutnání na nedělním obědě při husičce nebo kachně.Samozřejmě zapít něčím dobrým..🦢

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, mám ráda ty prsíčka kachní, ale stehna jsou také dobrá. ☺

      Vymazat
  7. Marti, Tvůj popis přípravy martinského oběda se čte jako kapitola z dobrodružného románu. Víno určitě ještě máte, tak Na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanako, byla to kuchařská synfonie☺ Na zdraví dnes to bude suché rosé Zweigetrebe, jen tak zlehka 2dcl.☺♥☺

      Vymazat
  8. Dobrý večer Marti, to bylo počteníčko...........nádhera jako z románu. A co asi ten výsledek na talíři :-) To teprve muselo být něco.
    My byli na huse v restauraci, u nás ji dělají skvostnou. A přidávají do menu kaldoun a koláč se švestkama a mákem a drobenkou.......Krásné odpoledne jsme s přáteli strávili.
    Tak ať se přenese pohoda i do dalších dní. A mladým vínem si připijme na zdraví nás všech. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko a pro mě s tím vínečkem a manželem po boku ☺ vařeníčko ☻☺,ale ne, šlo to.Kdepak dělají skvostnou husičku, v Ostravě? My byly jednou ve Frydlantě kousek od letiště, nebyla špatná, pak u nás v restauraci U Jelena, nyní tam budou Zvěřinové hody. No od jisté doby si kachničku pečeme doma. ☺ Tak na zdraví všem ♥Jo a na Kaldoun se chystám už dlouho☺

      Vymazat
  9. Za normálních okolností bych záviděla, ale právě se dojedla nedělní kachna, tak vím jakou dobrotku jste měli. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko, nyní už jen opět pozvolna a střídmě jíme☺ manžel koupil koleno ☻☺, prý dietní vařené s křenem ☺

      Vymazat
    2. dovolím si upozornit, že došlo asi k nějaké záměně - nejsem Romana (snad to nevadí)....

      Vymazat
    3. Omlouvám se, jsem to popleta.

      Vymazat
  10. Martinskou husu ani kachničku nepeču a nepravidelně peču i martinské rohlíčky. Z toho mne vyléčila tchýně hned v začátku mého manželství. Při jedné návštěvě jsme se tedy vytáhla a upekla skvostnou kachničku s červeným zelím a knedlík vlastnoruční. Prostě jsem se chtěla vytáhnout. A výsledek? Zelí prý dělá jinak, kachnu nemám příště péct, protože je tučná a jí ani jejímu synovi to určitě nesvědčí. Moje tchýně mohla být věkem maminkou mojí maminky a já jako mladice netušila, že si člověk musí dávat pozor na žlučník. tak mne to tenkrát zpražilo, že místo pochvaly "pohlavek" , že jsem zanevřela nejen na tchýni, ale i na kachnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, občas se jeden nezavděčí. Připomněla jsi mě moji první tchýni, to byl generál a cokoliv jsem udělala, nebo řekla bylo špatně, jednou se mě zastal i tchán a to bylo co říct.Za to má druhá tchýně - "MAMINKA" ta byla boží, to jsme byly obě na stejné vlně a měly jsme se moc rády. ♥

      Vymazat
  11. Můj muž udělal husu pomalým pečením, k tomu zelí z červené řepy a já jsem dodala domácí knedlík. To byla mňamka. Jen to víno mi leetos mic nechutnalo, přišlo mi tentokrát takové nez chuti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musela být dobrota Renatko, zelí z červené řepy s jablíčky jsem taky už dělala. ☺

      Vymazat
  12. Marti, poctivě jsem přečetla celý popis přípravy tvé svatomartinské kachny, a bez skrupulí přiznávám, že mám co dělat, abych si to tu neposlintala! :D Taky miluju červené zelí z úzké sklenice z nejmenovaného obchodu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já slintám taky Janinko, jen si na tu dobrotu vzpomenu ☺

      Vymazat
  13. Martí, kachnu ani husu jsem nikdy nepekla. A teď už ani neupeču, je nás málo, neměl by ji kdo sníst. Jinak na ni někdy chodíme do restaurací. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Lotty, to musí být dobrá restaurace, osvědčená a kachnička pak je výborná. Hlavně dobrý kuchař. ☺

    OdpovědětVymazat

"VZPOMÍNKY ZŮSTANOU"

 Před léty byly u nás touto dobou na pořadu dne vánoční koncerty a besídky našich vnuků. Dnes jsou z nich chlapáci vyšší než já. Nezbývá, ne...