čtvrtek 17. července 2025

" ZAPEČENÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ "

 

Mám ráda tipy na knihy, tak i tipy na vaření. Uvítám je nejen z tisku, blogu, ale i z jiných pramenů. Ten dnešní mě zaujal na jednom spřáteleném facebooku. Čekala jsem na vhodný den, kdy bude nevlídno a já budu ráda za chvilku u sporáku, kde se jak já říkám "vyvařím" a v chladných dnech i zahřeji. O tom, že dobrým jídlem potěším rodinu, není potřeba se zmiňovat. Tento recept mě zaujal tím, že se nemusí zelí spařit, tak jako u mnohých receptů, dusit, či smotávat jednotlivé listy plněné mletým masem. Ingredience odpovídaly mým představám. Hlávkové zelí, bílý jogurt, ten je nyní u mě na prvním místě. Co se koření týká, vypíchla bych muškátový oříšek, natě cibule, petržele, kopr a tak bych mohla pokračovat ... Raději rovnou přejdu k fotodokumentaci. Jak už jste se dočetli, hlavní ingrediencí je hlávkové zelí, mleté maso a bílý jogurt. Na vyšší plech (budou potřeba dva, druhý na přiklopení v začátku pečení) vyložený pečícím papírem a potřený tenkou vrstvou oleje položíme 3 cm vysoké pláty zelí. Může být klidně i vyšší, já měla plát zhruba 2 cm, tak příště ukrojím 4 cm.
Zelí mírně osolíme, opepříme a poklademe plátky cibule, neměla jsem červenou, stačí i klasika, špetka kmínu není na škodu. Šťávou z klobási, co mě vytekla při přípravě večeře pro manžela den před tím při opékání (nakrojila jsem ji jako špekáček☻)jsem  využila a pokropila zelné pláty a následně i placky z mletého masa. Což na fotografii vypadá jak karamel☺ Pak mě čekala příprava masové směsi: sůl, pepř, muškátový oříšek(s tím opatrně), kari koření, paprika mletá, nať z petržele, cibule, česnek a na drobné kousky pokrájená paprika. Vše řádně promíchat a nanést ve formě placky na zelí. Pak už zbývalo jediné, vyhřát troubu na 200°C, mezitím připravit omáčku tři lžíce bílého jogurtu 2% smíchat s rajčatovým protlakem - ten jsem nahradila kečupem, nechtělo se mě načínat protlak, co se zbytkem? Přidala jsem mletý pepř, sůl už jsem nedala s tím, že povrch omáčky potřu pikantní zbylou šťávou z klobásy. Pak už jen nasekaný kopr a česnek. Prvních 30 minut péct přikrýté, podlité deci vody, pak dalších 30 minut odkryté, Pak v mezi čase polévat vypečenou šťávou. Příloha vařený brambor, příště zbytek zelí nakrájím na nudličky a přidám na plech mezi pláty zelí. Za mě i mého muže výborná mňamka, která se může doplnit salátem z rajčat.
Bude dobrá i na večeři na teplý, či i studený způsob s pečivem, k tomu decinka bílého vína. Věřím, že i návštěva by si pochutnala ☺ 
Všem vám přeji pohodové dny prožité ve zdraví














 

 

 

2 komentáře:

  1. Tetkapernikarka
    Páni, to vypadá dost dobře, Marti 👍👍
    Mleté maso používám ráda, na všechny možné způsoby. Toto se mi moc líbí, tak vyzkouším stopro. Možná by se daly dát brambory na kostky i kolem zelového “ bovhánku” 😄 Už se těším 😊
    Díky za recept a přeji pohodové dny 🌞🍀🥰 Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Tetkapernikarka
    Oprava… “bochánku”

    OdpovědětVymazat

" ZAPEČENÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ "

  Mám ráda tipy na knihy, tak i tipy na vaření. Uvítám je nejen z tisku, blogu, ale i z jiných pramenů. Ten dnešní mě zaujal na jednom spřát...