středa 9. července 2025

"POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY"

Do odvolání mám zákaz v naší domácnosti péct a vůbec připravovat sladkosti, teda krom palačinek. Ty můj muž může snídat, obědvat, svačit či večeřet a nepřejí se mu. Pro mě palačinka znamená, jak říkávala naše babi: "něco sladkýho ke kafi". Jednou v práci na odpolední směně jsem naši babi navštívila a to jsem teda koukala, co znamená u babi a její kolegyně "něco sladkýho ke kafi". Zrovna byla svačinka a tak si holky, dávaly jak se říká do nosu. Každá pořádnou klobásu a krajíc chleba, jo podělily se se mnou, to jó☺. Pak přišlo na řadu, to "něco ke kafi" pro každou větrník a koňaková špička ☺☺☺, mňam, tu bych si dala hned. Nicméně po mém vzoru se dal i můj muž na "zdravou"stravu. Sice z počátku byl skeptický, když však ochutnal tuto pomazánku, tak prohlásil, že je nad očekávání fajná a ani není potřeba na ní ještě něco dávat. Myslel tím šunku. Občas zhřeší palačinkou, nebo taky klobásou, ale drží se.

Co je potřeba k takové pomazánce? Především menší syrová červená řepa, saláty, nebo pomazánky z červené řepy připravuji pouze ze syrové.  Na dochucení pak sůl, pepř, česnek, bílý jogurt a někdy přidám postrouhaný sýr. Se sýrem je prý pomazánka ta nej ... Řepu oloupu a postrouhám na jemném struhadle, přidám prolisovaný česnek, sůl, pepř, sýr a dle uvážení několik lžic bílého jogurtu, dávám 2%. Ten samý postup mám u pomazánky z mrkve, či celeru. Osobně mám nejraději tu z červené řepy na tmavém pečivu. Nyní trochu z jiného soudku, v pondělním příspěvku jsem se zmínila o knize  Alžběta a Nina od Jany Poncarové. Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah, kdyby se mě oči nezavíraly a to má přes 300 stran. Dočetla jsem až na druhý den, moc pěkný příběh ze života. Na přečtení čeká další  kniha "Muž z Brna".
Dnes si dávám pauzu, zkouším přivolat sluníčko, možná pomůže, když si pustíte tak jako já Dalibora Jandu - píseň "KDE JSI"☺Jsem ráda, že se meterologové netrefili a nehrozí v našem Severomoravském kraji povodně. Všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví



 

3 komentáře:

  1. Podobnou pomazánku dělám z celeru, tak bych to mohla zkusit i z té řepy. Díky za tip a pěkné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  2. Připomněla jste mi pomazánku ze syrové červené řepy, najemno nakrájené cibulky a majonézy light. Té jsem se kdysi mohla jak se říká užrat. uz je to dávno, nosila jsem ji do práce.Ta vaše je kapku zdravější. Řepu teď nemám, ale udělám si z mrkve pro sebe, manžel prý není králík 😀. Zdraví Eva z Ostravy

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm, to bych si u muže hodně šplhla😉

    OdpovědětVymazat

"POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY"

Do odvolání mám zákaz v naší domácnosti péct a vůbec připravovat sladkosti, teda krom palačinek. Ty můj muž může snídat, obědvat, svačit či ...