středa 5. listopadu 2025

"POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY"

 

Přiznávám, že červená řepa nebyla za mého dětsví nic moc pro mě dobrého. Občas k šunkoflekům jako příloha namísto okurek, zakoupená sterilizovaná v obchodě. Vlastně jsem se z červenou řepou ani jinak nesetkala, buď sterilizovaná nakrájená na kostičky, nebo na plátky. Dnes nedám na červenou řepu dopustit v jakékoliv úpravě mimo tu zavařenou.Tu nemám ráda do dnešního dne, vadil mě tam fenikl.
Zásadně kupuji červenou řepu menší velikosti. Krom polévky červenou řepu tepelně neupravuji, máme ji rádi v syrovém stavu. Manžel také přišel červené řepě na chuť☺, to víte, že nejdříve nebyl nijak nadšený. Vždy měli doma jen tu zavařenou domácí, právě s tím fenyklem. Maminka od manžela moji syrovou variantou nebyla nadšená, první její dotaz zněl přímo k manželovi: "ty jsi to opravdu jedl"? Pak zkusila a uznala, že to má cosi do sebe. Takže ochutnala salát z červené řepy s jablíčkem, křenem, mírně osolený, zakápnutý citrónem a olivovým olejem, občas dochutím medem, dokořeněným třeba i pepřem. Jindy zase červenou řepu v kombinaci s česnekem, jablíčkem a křenem s trochou bílého jogurtu, tam už oliváč ani citrón nedávat. Výborná je pomazánka - jemnější strouhání je v tomto případě lepší, červená řepa, čenek, pomazánkové máslo, sůl, pepř a pak už jen navršit na pečibo.☺ Třešničkou na pomyslném dortíku je u      nás polévka z červené řepy a jak je s klobásou jako onehdy s tou echt pálivou maďarskou, nemá to chybu. To jsou slova mého muže, mě ostré nevadí, takže i za mě je to na 1***Postup je vlastně jako u gulášovky, nebo bramborového guláše jen tam přidáte postrouhanou řepu. Zpěníte střední cibuli, kdo se nebojí může klidně na kousku špeku, přidáme postrouhanou řepu, prolisovaný česnek- tím nešetřím. Malý rajčatový protlak, nebo trochu kečupu a mletou papriku, bobkový list, nové koření. Vše společně krátce orestujeme, zalijeme vodou, nesolím, dávám masox, přidám hrst majoránky a POZOR!!!vařím nepřiklopené, tak jako vždy i KAPUSTU!!! -VŮNI KAPUSTY A ŘEPY NIKDY NENECHÁM POD POKLIČKOU". Mezitím přijde řada na uzeninu, naposledy jsem měla maďarskou klobásu, která byla sice z mrazáku, ale o to se mě však lépe po kratším setrvání v kastrolku zalitá vroucí vodou loupala. Nakrájená na kostičky putovala do polévky. Už byl čas oloupat dva střední brambory, kdo má rád, může klidně i jeden brambor přidat, dle svého uvážení. Nakrájet na menší kostky, to aby se stejně povařily s tmavší jíškou - 15 minut stačí. Dochutit jak je potřeba, ke konci varu krupnu trochu octa, jen malinko na zvýraznění chuti, většinou přidám ještě špetku majoránky a pepře jak není klobása a je třeba špekáček, možná i trochu soli, ale tu až vážně na závěr. Minule se dokonce manžel poptával po bílém jogurtu, nebo zakysané smetaně a prohlásil, že by to byl "boršč. Pak už jen pečivo a můžeme podávat jak k obědu, tak i k večeři☺
Fotografii s hotovou polévkou nemám, tak snad příště. Byla tak dobrá, hřejivá, což máme moc rádi zvláště v nepříznivém počasí. Zrovna se mě dovařila další polévka "zahřívačka", vývar z předního kolena, ale to až příště. Všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví.

1 komentář:

"POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY"

  Přiznávám, že červená řepa nebyla za mého dětsví nic moc pro mě dobrého. Občas k šunkoflekům jako příloha namísto okurek, zakoupená steril...