Přiznávám, že červená řepa nebyla za mého dětsví nic moc pro mě dobrého. Občas k šunkoflekům jako příloha namísto okurek, zakoupená sterilizovaná v obchodě. Vlastně jsem se z červenou řepou ani jinak nesetkala, buď sterilizovaná nakrájená na kostičky, nebo na plátky. Dnes nedám na červenou řepu dopustit v jakékoliv úpravě mimo tu zavařenou.Tu nemám ráda do dnešního dne, vadil mě tam fenikl.Zásadně kupuji červenou řepu menší velikosti. Krom polévky červenou řepu tepelně neupravuji, máme ji rádi v syrovém stavu. Manžel také přišel červené řepě na chuť☺, to víte, že nejdříve nebyl nijak nadšený. Vždy měli doma jen tu zavařenou domácí, právě s tím fenyklem. Maminka od manžela moji syrovou variantou nebyla nadšená, první její dotaz zněl přímo k manželovi: "ty jsi to opravdu jedl"? Pak zkusila a uznala, že to má cosi do sebe. Takže ochutnala salát z červené řepy s jablíčkem, křenem, mírně osolený, zakápnutý citrónem a olivovým olejem, občas dochutím medem, dokořeněným třeba i pepřem. Jindy zase červenou řepu v kombinaci s česnekem, jablíčkem a křenem s trochou bílého jogurtu, tam už oliváč ani citrón nedávat. Výborná je pomazánka - jemnější strouhání je v tomto případě lepší, červená řepa, čenek, pomazánkové máslo, sůl, pepř a pak už jen navršit na pečibo.☺ Třešničkou na pomyslném dortíku je u nás polévka z červené řepy a jak je s klobásou jako onehdy s tou echt pálivou maďarskou, nemá to chybu. To jsou slova mého muže, mě ostré nevadí, takže i za mě je to na 1***Postup je vlastně jako u gulášovky, nebo bramborového guláše jen tam přidáte postrouhanou řepu. Zpěníte střední cibuli, kdo se nebojí může klidně na kousku špeku, přidáme postrouhanou řepu, prolisovaný česnek- tím nešetřím. Malý rajčatový protlak, nebo trochu kečupu a mletou papriku, bobkový list, nové koření. Vše společně krátce orestujeme, zalijeme vodou, nesolím, dávám masox, přidám hrst majoránky a POZOR!!!vařím nepřiklopené, tak jako vždy i KAPUSTU!!! -VŮNI KAPUSTY A ŘEPY NIKDY NENECHÁM POD POKLIČKOU". Mezitím přijde řada na uzeninu, naposledy jsem měla maďarskou klobásu, která byla sice z mrazáku, ale o to se mě však lépe po kratším setrvání v kastrolku zalitá vroucí vodou loupala. Nakrájená na kostičky putovala do polévky. Už byl čas oloupat dva střední brambory, kdo má rád, může klidně i jeden brambor přidat, dle svého uvážení. Nakrájet na menší kostky, to aby se stejně povařily s tmavší jíškou - 15 minut stačí. Dochutit jak je potřeba, ke konci varu krupnu trochu octa, jen malinko na zvýraznění chuti, většinou přidám ještě špetku majoránky a pepře jak není klobása a je třeba špekáček, možná i trochu soli, ale tu až vážně na závěr. Minule se dokonce manžel poptával po bílém jogurtu, nebo zakysané smetaně a prohlásil, že by to byl "boršč. Pak už jen pečivo a můžeme podávat jak k obědu, tak i k večeři☺Fotografii s hotovou polévkou nemám, tak snad příště. Byla tak dobrá, hřejivá, což máme moc rádi zvláště v nepříznivém počasí. Zrovna se mě dovařila další polévka "zahřívačka", vývar z předního kolena, ale to až příště. Všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
"POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY"
Přiznávám, že červená řepa nebyla za mého dětsví nic moc pro mě dobrého. Občas k šunkoflekům jako příloha namísto okurek, zakoupená steril...
-
Ne, nemějte obavy, nezbláznila jsem se, ani se neučím na stará kolena anglicky. Dobře vím, že by mě to neuškodilo, spíš pomohlo. Velmi mě mr...
-
Začalo to už včera, kdy jsem jela na pedikúru a pak malý nákup v obchoďáku. Neslyšela jsem vyzvánění mobilu, zmeškaný hovor z ordinace i...
-
Kdo to ví, odpoví, každopádně jsme si na Báci, či Báči moc pochutnali. Už dlouho jsem chtěla tento recept vyzkoušet. Sladkého bylo dost, co...



Marti, já červenou řepu moc ráda. Jiřina z N.
OdpovědětVymazat