Přiznávám, že červená řepa nebyla za mého dětsví nic moc pro mě dobrého. Občas k šunkoflekům jako příloha namísto okurek, zakoupená sterilizovaná v obchodě. Vlastně jsem se z červenou řepou ani jinak nesetkala, buď sterilizovaná nakrájená na kostičky, nebo na plátky. Dnes nedám na červenou řepu dopustit v jakékoliv úpravě mimo tu zavařenou.Tu nemám ráda do dnešního dne, vadil mě tam fenikl.Zásadně kupuji červenou řepu menší velikosti. Krom polévky červenou řepu tepelně neupravuji, máme ji rádi v syrovém stavu. Manžel také přišel červené řepě na chuť☺, to víte, že nejdříve nebyl nijak nadšený. Vždy měli doma jen tu zavařenou domácí, právě s tím fenyklem. Maminka od manžela moji syrovou variantou nebyla nadšená, první její dotaz zněl přímo k manželovi: "ty jsi to opravdu jedl"? Pak zkusila a uznala, že to má cosi do sebe. Takže ochutnala salát z červené řepy s jablíčkem, křenem, mírně osolený, zakápnutý citrónem a olivovým olejem, občas dochutím medem, dokořeněným třeba i pepřem. Jindy zase červenou řepu v kombinaci s česnekem, jablíčkem a křenem s trochou bílého jogurtu, tam už oliváč ani citrón nedávat. Výborná je pomazánka - jemnější strouhání je v tomto případě lepší, červená řepa, čenek, pomazánkové máslo, sůl, pepř a pak už jen navršit na pečibo.☺ Třešničkou na pomyslném dortíku je u nás polévka z červené řepy a jak je s klobásou jako onehdy s tou echt pálivou maďarskou, nemá to chybu. To jsou slova mého muže, mě ostré nevadí, takže i za mě je to na 1***Postup je vlastně jako u gulášovky, nebo bramborového guláše jen tam přidáte postrouhanou řepu. Zpěníte střední cibuli, kdo se nebojí může klidně na kousku špeku, přidáme postrouhanou řepu, prolisovaný česnek- tím nešetřím. Malý rajčatový protlak, nebo trochu kečupu a mletou papriku, bobkový list, nové koření. Vše společně krátce orestujeme, zalijeme vodou, nesolím, dávám masox, přidám hrst majoránky a POZOR!!!vařím nepřiklopené, tak jako vždy i KAPUSTU!!! -VŮNI KAPUSTY A ŘEPY NIKDY NENECHÁM POD POKLIČKOU". Mezitím přijde řada na uzeninu, naposledy jsem měla maďarskou klobásu, která byla sice z mrazáku, ale o to se mě však lépe po kratším setrvání v kastrolku zalitá vroucí vodou loupala. Nakrájená na kostičky putovala do polévky. Už byl čas oloupat dva střední brambory, kdo má rád, může klidně i jeden brambor přidat, dle svého uvážení. Nakrájet na menší kostky, to aby se stejně povařily s tmavší jíškou - 15 minut stačí. Dochutit jak je potřeba, ke konci varu krupnu trochu octa, jen malinko na zvýraznění chuti, většinou přidám ještě špetku majoránky a pepře jak není klobása a je třeba špekáček, možná i trochu soli, ale tu až vážně na závěr. Minule se dokonce manžel poptával po bílém jogurtu, nebo zakysané smetaně a prohlásil, že by to byl "boršč. Pak už jen pečivo a můžeme podávat jak k obědu, tak i k večeři☺Fotografii s hotovou polévkou nemám, tak snad příště. Byla tak dobrá, hřejivá, což máme moc rádi zvláště v nepříznivém počasí. Zrovna se mě dovařila další polévka "zahřívačka", vývar z předního kolena, ale to až příště. Všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
"ADVENTNÍ ČAS ..."
Každý den se něco děje, stále mám pocit nedostatku času. Jak já jsem to neměla ráda, když jsem to slýchávala od seniorů v rodině. Najednou ...
-
Ne, nemějte obavy, nezbláznila jsem se, ani se neučím na stará kolena anglicky. Dobře vím, že by mě to neuškodilo, spíš pomohlo. Velmi mě mr...
-
Začalo to už včera, kdy jsem jela na pedikúru a pak malý nákup v obchoďáku. Neslyšela jsem vyzvánění mobilu, zmeškaný hovor z ordinace i...
-
Kdo to ví, odpoví, každopádně jsme si na Báci, či Báči moc pochutnali. Už dlouho jsem chtěla tento recept vyzkoušet. Sladkého bylo dost, co...




Marti, já červenou řepu moc ráda. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, naše tělo ví, co je mu třeba. Když jsem chodila na chemu, tak v pernamenci byla červená řepa a sardinky☺
VymazatMám ráda červenou řepu, ale jen tu nakládanou. Jinak jsem ji ještě nechutnala. Manžel nejí ani tu nakládanou, tak že bych s ní neuspěla. Měj se moc hezky.
OdpovědětVymazatJaruško, pamatuji si, že jsi už o tom jednou zde v komentářích psala. ♥
VymazatČervenou řepu já tedy nemusím. Náš mladší syn má rád nakládanou. Tu občas do pusy tak dám. Ale je to vždy kupovaná sklenice. Já ji nezavařuji.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, děkuji za návštěvu. Naše babi by řekla, že nevíte co je dobrého. ☺Vím, že některým lidem ta červená řepa nechutná.♥
VymazatMarti, Tvoje úvodní řeč jsou moje slova - kdysi jsem ji neznala, ale dnes ji už v nějaké podobě konzumuji. Nejraději kousky pečené v troubě s jinou kořenovou zeleninou. Z toho, co zbude, je pak pomazánka + přidám třeba sýr, česnek, cibule - prostě něco. Přeji dobrou chuť a hezký den.
OdpovědětVymazatVlasti pečenou řepu potřenou máslem a posypanou křenem jsem také vyzkoušela☺Jo a ty pomázanky, máš pravdu, dá se tam dát kde co.☺♥☺
VymazatMarti, už jsem k jinému článku o řepě psala, že u nás to v jídelníčku nenajdeš. Vím, že je prý zdravá, ale pokud jsem ji dříve ochutnala, byl to právě salát s fenyklem a to ještě šlo - i mamka to kdysi dávno nakládala. Já nenakládám a nebudu zastírat, že partner by to nejedl v jakékoliv podobě.
OdpovědětVymazatAle jak se říká, každé zboží si najde svého kupce a tak přeji těm, kterým řepa chutná, dobrou chuť a děkuji za to, že sis s tímto článkem dala práci, protože to znám. 👍
Hani pamatuji si, že jsi se zmínila už jednou, že se bez červené řepy obejdete☺♥☺
VymazatŘepu mám ráda na všechny možné způsoby.Polévku jsem ale ještě nedělala.Mám ráda i sterilovanou,kupuji si krájenou na plátky.Manžel by řepu do pusy nevzal.Máme rozdílné chutě.Vařím mu co má rád a sobě,co mám zase já
OdpovědětVymazatMarti,hezký víkend
Jitko, my se tak střídáme, občas je jídlo dle manžela, občas podle mě. No, někdy vaříme také dvojmo☺☺☺
Vymazat